11.09.2017 kl. 10.03

Ny indsats får pårørende til at trives

En netop offentliggjort evaluering af det nye pårørendekursus "Lær at tackle hverdagen som pårørende" viser, at kursisterne får det markant bedre efter kurset. Indsatsen er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Københavns Kommune.
tekst Tom Ekeroth

Hvis pårørende til mennesker med for eksempel demens, kræft, depression eller gigt forbliver raske, kan de fortsat passe på sig selv, være aktive på arbejdsmarkedet og hjælpe deres nærtstående. 

Det nye kursus "Lær at tackle hverdagen som pårørende" er med til at forebygge, at pårørende udvikler stress, depression eller mistrives på grund af de ekstra udfordringer, de møder. På kurset får de redskaber til at passe på sig selv, bede om hjælp og bevare sociale relationer. Desuden møder de andre pårørende, som er i samme situation som dem selv. De første 19 kommuner har allerede tilkendegivet deres interesse for at starte kurset op.

En ny kursusevaluering viser blandt andet, at: 

  • 71 procent har opnået bedre trivsel. 
  • 30 procent flytter sig fra høj risiko for at få stress eller depression til at være uden for risiko efter kurset.
  • 85 procent er blevet bedre til at passe på sig selv.
  • 78 procent har fået redskaber til at tackle symptomer som for eksempel træthed, stress eller tristhed.
  • 93 procent er blevet bedre til at bruge deres netværk.
  • 93 procent er tilfredse eller meget tilfredse med kurset.

Sådan beskriver en kursist sit udbytte af pårørendekurset: 

LÆS OGSÅ Hver tiende sygeplejerske i kommunerne er udtaget til strejke

”Jeg kom på kurset og var helt nede i kulkælderen. Men efter kurset er jeg mere, som jeg var før. Jeg er blevet mere selvstændig, initiativrig og har større overskud og glæde ved livet”.

Fakta

750.000 danskere er pårørende til en ældre med alvorlige helbredsproblemer. Hvis alle pårørende – uanset alder – medregnes, er antallet formodentlig langt højere. En undersøgelse viser, at næsten hver anden pårørende føler sig deprimeret, mens hver tredje føler sig stresset. Begge dele på grund af ekstra belastninger i hverdagen. Hver femte oplever ligefrem, at de er blevet kronisk syge af belastningen.

Kurset "Lær at tackle hverdagen som pårørende" hjælper alle former for pårørende, uanset hvad deres nærmeste fejler. Kurset udbydes i dag i to ud af tre  danske kommuner og i 29 lande. Kurset kan udbydes af alle kommuner fra oktober 2017.

 

Emneord
Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny indsats får pårørende til at trives Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger