Illustrationsudsnit: klimatilpasningkokkedal.dk
Illustrationsudsnit: klimatilpasningkokkedal.dk
07.09.2017 kl. 09.35

Kamp mod regn skaber attraktiv bydel

Fredensborg Kommune og en række partnere har skabt et af Danmarks største klimatilpasningsprojekter i Kokkedal, som samtidig har gjort en hel bydel bedre og mere attraktiv at bo i.
tekst Tom Ekeroth

Når et af Danmarks største klimatilpasningsprojekter i næste uge bliver indviet i Fredensborg Kommune, er det ikke kun en masse regnvandsbassiner og vandtekniske løsninger, der står færdige. Klimatilpasning Kokkedal viser, hvordan en hel bydel kan blive mere attraktiv og bedre at bo i, hvis man klimatilpasser på den rigtige måde.

I 2007 gik Usserød Å over sine bredder. I 2010 skete det igen. Regnmasserne skabte massive oversvømmelser, og borgeres hjem og kældre fik skader. Det fik Fredensborg Kommune til at etablere et enestående partnerskab med almene boligorganisationer, forsyningen og fonde, der både ville beskytte bydelen mod oversvømmelser og skabe nye attraktive udearealer:

– Jeg er stolt over, at det er lykkedes at nå i mål med dette enestående projekt, hvor vi tydeligt demonstrerer, hvordan et samarbejde mellem mange parter kan skabe både mange nye løsninger for klimatilpasning og bedre byrum, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) Fredensborg Kommune.

Klimatilpasningen i Kokkedal var helt fra begyndelsen et stort anlagt projekt. Med et budget på hele 145 millioner kroner, og med 40 underliggende anlægsprojekter, er det et af de allerstørste og mest komplekse klimatilpasningsprojekter, der er realiseret i Danmark.

LÆS OGSÅ Klimatilpasning skal være sjovere
FOR ABONNENTER

Smukke nye byrum

Ud over at skabe plads til den øgede mængde regnvand, har projektet forbedret byrumskvaliteten markant. Blandt de mange nye byrum er blandt andet Den Marokkanske Have, Vandhaven, Isflagehaven og Naturhængslet, som er en smuk bred trætrappe, der forbinder boligområderne og den nærved liggende ådal. Derudover er der etableret en ny plads, Bølgepladsen, der ikke alene opsamler regnvand, men som også fungerer til sport som basketball, skateboard og parkour.

– Kokkedal er som en forvandlet bydel, takket være en gennemtænkt helhedsplan og et stærkt samarbejde med kommunen i spidsen. Det er et flot eksempel på, at klimatilpasning og byudvikling kan være to sider af samme sag. Her er nødvendig regnvandshåndtering også løftestang for en bydel, der nu hænger bedre sammen - med nye sjove, aktive og smukke byrum. Populært sagt, er det et projekt, der skaber livskvalitet to gange – det skaber tryghed for oversvømmelser og nyt byliv med bedre plads til samvær og fællesskab for alle i området, siger Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania. tek@kl.dk 

Bredt samarbejde bag succes

Bag succesen Klimatilpasning Kokkedal står et partnerskab bestående af Fredensborg Kommune, Realdania og de to almene boligorganisationer Boligselskabet Ab Hørsholm Kokkedal v/Boligkontoret Danmark samt Boligforeningen 3B. Projektet er derudover støttet økonomisk og udviklet i tæt samarbejde med Lokale og Anlægsfonden, Landsbyggefonden, Fredensborg Forsyning A/S og Statens Kunstfond.

Illustration: klimatilpasningkokkedal.dk

Projektområdet dækker en 69 ha. stor bydel med ådal, skole, plejecenter, hal, indkøbscenter og boligområderne Egedalsvænge, Byengen, Nordengen, Skovengen og Engen, hvor der bor cirka 3.000 mennesker. Området kan deles op i fem underområder, som har hver deres karakteristika. 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kamp mod regn skaber attraktiv bydel Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger