27.10.2017 kl. 11.09

Vilje frem for geografi og kommunestørrelse afgør konkurrenceudsættelse

Det er i høj grad politikernes fokus på udbud, der bestemmer, hvor meget kommuner konkurrenceudsætter, viser en analyse fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen.

Det er hverken geografi, kommunestørrelse eller andre forhold, der har den afgørende betydning for, hvor stor en del af kommunens opgaver, der ryger i udbud. I stedet er det lokalpolitikernes vilje til at prioritere udbudsområdet, der bestemmer, hvor mange opgaver der konkurrenceudsættes.

Det viser en ny analyse fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen.

De når blandt andet frem til, at de kommuner, der har den højeste grad af konkurrenceudsættelse, har flere medarbejder ansat på området, end kommunerne med den laveste grad af konkurrenceudsættelse.

Styrelsen har kortlagt kommunernes arbejde med at udsætte kommunale opgaver for fri konkurrence og har i den forbindelse lavet interview med medarbejdere i ni kommuner og spurgt indkøbs- og udbudsafdelingerne i alle landets kommuner.

Her svarer 30 procent af indkøbs- og udbudsafdelingerne, at ”de nedprioriterer eller fravælger udbud på grund af for få ressourcer”, ligesom 25 procent af respondenterne svarer, at ”de ikke har tid og ressourcer til at prioritere nye udbudsområder.”

Styrelsens analyse kommer frem til fire overordnede konklusioner:

LÆS OGSÅ Ny OPS-enhed mødes med kommunal skepsis allerede inden den er dannet
  • 21 procent af landets kommuner har ikke en udbudspolitik.
  • Knap en tredjedel af indkøbs- og udbudsafdelingerne i kommunerne svarer, at de nedprioriterer eller fravælger udbud på grund af for få ressourcer.
  • Kommunesamarbejde om indkøb og udbud kan styrke effektiviteten, men der er meget få fællesudbud af komplekse ydelser, for eksempel velfærdsydelser, i kommunerne.
  • Der er relativt store forskelle i risikovillighed på tværs af kommuner. Særligt på velfærdsområdet er der lav risikovillighed. Byråd er mindre risikovillige end for eksempel udbudsafdelinger og fagforvaltninger.

Hele analysen kan læses på Konkurrence- og forbrugerstyrelsens hjemmeside.

Så meget konkurrenceudsætter kommunerne

I gennemsnit er 26,9 procent af kommunernes opgaver, der kan sendes i udbud, konkurrenceudsat. Gribskov har med 50,4 procent den højeste grad af konkurrenceudsættelse. Den laveste finder man i Ærø Kommune, der konkurrenceudsætter 17,6 procent.

Herunder ses danmarkskortet, der viser i hvor høj grad kommunerne konkurrenceudsætter opgaver.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vilje frem for geografi og kommunestørrelse afgør konkurrenceudsættelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger