Gitte Buk Larsen og Pia M. Johansen fra Aage Vestergaard Larsen A/S modtog KTC's Innovationspris 2017. fotograf: Jesper Hedegaard
Gitte Buk Larsen og Pia M. Johansen fra Aage Vestergaard Larsen A/S modtog KTC's Innovationspris 2017. fotograf: Jesper Hedegaard
27.10.2017 kl. 12.31

Gamle rør bliver til nyt guld og vinder innovationspris

En løsning, der omdanner affald til nye produkter med økonomisk gevinst og CO2-besparelse, vinder de tekniske chefers årlige innovationspris.

En miljøvenlig og økonomisk attraktiv løsning, hvor plastaffald omdannes til nye ressourcer, har vundet KTC’s Innovationspris 2017, som medlemmerne af KTC, der er de kommunaltekniske chefers forening, stemmer om hvert år.

– Projektet har og vil skabe merværdi for borger, kommune og selskaber, fordi plastaffaldet nu sælges og bliver forarbejdet til en ny råvare, hvor det før var en udgift til bortskaffelse. Samarbejdet har bevist at kommuner, kommunale selskaber og private virksomheder sagtens kan samarbejde og udvikle langtidsholde løsninger til gavn og glæde for samfundet som helhed, lyder det i juryens nominering af projektet.

Bag løsningen står Kalundborg Forsyning, HOFOR og virksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S, der arbejder med at genanvende plastaffald. Den kan ifølge en pressemeddelelse fra KTC spare miljøet for 2,4 kg CO2 for hvert kilo plastaffald, der bliver genanvendt. På landsplan opstår der hvert år 1.000 ton plastaffald, så CO2-besparelsen kan løbe op i mange tusinde ton hvert år.

Samarbejdet kom i stand, fordi HOFOR i forbindelse med en renovering af vandnettet stod med store mængder brugte plastrør. Det samme gjorde Kalundborg Forsyning, og i samarbejde med Aage Vestergaard Larsen A/S fandt de en måde at genbruge plastaffaldet, hvor det blev kværnet i småstykker og genbrugt.

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER

Det har vist sig at være en økonomisk rentabel løsning, fordi HOFOR og Kalundborg Forsyning nu kan sælge deres affald i stedet for at betale for at få det kørt til forbrænding eller på lossepladsen.

Siden de tre partnere startede med arbejdet, er projektet blevet bredt ud til ti kommuner i landet.

– Projektet har bevist, at forretningsmodellen kan opskaleres til at omfatte hele Danmark – og de omkringliggende lande vil være næste oplagte mål – og vil få stor mulighed for at kunne bruges som det gode eksempel på cirkulær økonomi, når det er bedst. Altså når det kan skabe og vise en positiv forretningsmodel for hele værdikæden, som også i den grad er bæredygtig, lyder det fra Gitte Buk Larsen, der arbejder for Aage Vestergaard Larsen A/S. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Gamle rør bliver til nyt guld og vinder innovationspris Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger