Foto: Realdania
Foto: Realdania
25.10.2017 kl. 10.15

Hovedbyer kan blive dynamoer i yderområderne

Mange af yderområdernes større byer oplever i disse år, at indbyggertallet vokser, og en del kommuner har derfor fokus på at styrke deres hovedbyer. Realdania vil med 73 millioner kroner bidrage til udvikling af hovedbyerne.
tekst Tom Ekeroth

Befolkningen i Danmark vokser, men yderområderne som helhed får ikke andel i befolkningstilvæksten. Til gengæld vokser mange hovedbyer i yderområderne, og en række kommuner har allerede fokus på at styrke deres hovedbyer for at gøre byen til vækst- og udviklingsmotor – ikke bare for byen, men for hele kommunen.

Denne udvikling vil foreningen Realdania understøtte over de kommende år ved at sætte fokus på og undersøge, hvordan hovedbyerne kan få en styrket funktion i forhold til at skabe positiv udvikling i yderområderne. En hovedby er i denne sammenhæng defineret som dén eller de større byer i en kommune, som kommunen vurderer kan trække en udvikling i et større område. Foreningen har afsat 73 millioner kroner til en indsats, hvor en stribe kommuner vil få støtte til at udvikle deres hovedbyer – med fokus på at styrke bymidten som samlingspunktet for byen og for området.

– De større byer i yderområderne, det vi kalder hovedbyerne, har et potentiale som dynamo for udviklingen i et større geografisk område. Men byerne er samtidig også udfordret af samfundsudviklingen på en række områder. Det er derfor vigtigt, at kommunerne tager aktivt stilling til, hvordan deres hovedbyer skal udvikle sig i fremtiden, og hvad der skal skabe liv og aktivitet i bymidten og de centrale byrum, siger filantropidirektør i Realdania Anne Skovbro.

Behov for ny strategi

Blandt de udfordringer, som yderområderne står over for, er en ændret demografi med mange ældre borgere, nye erhvervsstrukturer hvor traditionelle erhverv forsvinder, ændrede indkøbsmønstre og mulighed for nye placeringer af detailhandlen uden for bymidten.

LÆS OGSÅ Socialdemokratiet vil styrke lokalsamfund

I en ny rapport om detailhandelens udvikling fastslår Institut for Center-Planlægning (ICP), at bymidterne blandt andet er udfordret af ændrede indkøbsvaner, øget e-handel, forlængede åbningstider og etablering af relativt store butikker uden for bymidterne. Derfor er der mange steder brug for en ny strategi for bymidten.

Professor Anne-Mette Hjalager fra Syddansk Universitet, der blandt andet har forsket i innovation i landdistrikter og yderområder, siger om hovedbyernes funktion:

– Det er en stor misforståelse, at de centrale byområder i hovedbyerne skal "aflastes", og at detailhandlen skal flyttes ud. Bycentrene skal snarere "belastes". Det gør man for eksempel ved at nyopfinde butikskoncepter sammen med de forretningsdrivende og måske stille skærpede krav til dagligvarehandlens bidrag til byernes liv. Kreative blandinger af boliger og offentlige, frivillige og kommercielle funktioner kan også skabe udvikling. Man skal stimulere begivenheder og aktiviteter til gavn for både beboere og turister, og styrke udviklingen ved at bevare og aktivere kulturarven.

Understøtter omstilling

Realdanias indsats "Hovedbyer på forkant" lægger sig i forlængelse af kampagnen "På Forkant", som var et samarbejde mellem Erhvervsministeriet, KL og Realdania, og som hjalp 25 kommuner i yderområderne med at lave langsigtede strategiske udviklingsplaner. Flere af kommunerne i "På Forkant" arbejdede netop med at sætte fokus på en eller flere hovedbyer i kommunen.

LÆS OGSÅ Faxe dufter af lakrids
FOR ABONNENTER

– I Odsherred Kommune har man for eksempel valgt at flytte teatret ind i en tidligere Irma-butik på hovedgaden i Nykøbing. Det er et godt eksempel på, hvordan man kan erstatte den detailhandel, der nogle steder kommer til at ligge i udkanten eller uden for byen, med nye tilbud og aktiviteter, så man fortsat har en levende og attraktiv bymidte. Det er denne omstilling af bymidterne, som vi med vores nye indsats vil understøtte i en række kommuner, siger Anne Skovbro. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hovedbyer kan blive dynamoer i yderområderne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger