Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
13.10.2017 kl. 11.50

Lokallisterne mister kandidater

9.556 kandidater stiller op ved kommunalvalget. Det er knap 500 flere end ved sidste valg. Men kvinderne udgør stadig under en tredjedel.

Mens antallet af kandidater samlet set er steget med 474 i forhold til valget i 2013, så oplever især lokallisterne en markant tilbagegang. Antallet af lokallister er er reduceret med godt 14 procent til 202 lister, og 132 lokallistekandidater er forsvundet i forhold til sidste valg.

Det viser Danske Kommuners gennemgang af de officielle kandidatlister, som blev offentliggjort af KMD i går.

Også Venstre oplever en kandidatmæssig tilbagegang. 131 færre kandidater er der på Venstre-listerne, men partiet kan stadig kalde sig størst med 1.720 kandidater, et mulehår foran Socialdemokratiet med 1.712 kandidater.

Nye partier på listen

I år har tre kommuner valgt at reducere deres byråd (Bornholm, Frederikshavn og Lolland), og der er således 2.432 pladser at kæmpe om for de 9.556 kandidater. Kampen om pladserne bliver altså en anelse hårdere, og det skyldes ikke mindst at Nye Borgerlige og Alternativet nu er at finde på de kommunale stemmesedler. Nye Borgerlige opstiller 240 kandidater i 61 kommuner, mens Alternativet er lykkedes med at finde 332 kandidater i hele 83 kommuner.

LÆS OGSÅ DF helt ude af Næstved

Også Enhedslisten har oprustet i år. Ved sidste valg øgede partiet deres kandidatmængde massivt med over 50 procent, og i år er der lagt yderligere 76 kandidater til, hvilket sender Enhedslisten forbi både Radikale og Dansk Folkeparti i kampen om at have flest kandidater. Enhedslisten er nu den femtestørste liste.

Uændret kønsfordeling

Når det kommer til kønsfordelingen, er der desværre ikke meget nyt under solen. Kvinderne udgør stadigvæk under en tredjedel af kandidaterne, omend andelen af kvinder er steget en smule fra 30,8 procent i 2013 til 31,8 procent i år. I faktiske tal er der 3.038 kvinder på stemmesedlerne mod 6.518 mænd. Flest kvinder at vælge mellem har man som sædvanlig i Gentofte, hvor hele 42 procent af kandidaterne er kvinder, skarpt forfulgt af Furesø (41,5 procent) og Ishøj (40,4 procent).

I den anden ende ligger Lejre og Thisted med hhv. 24,7 procent og 24,1 procent kvinder, mens Haderslev skraber bunden med 22,0 procent.

Til gengæld er der i år flere kvindelige spidskandidater end tidligere. 244 lister har en kvinde øverst. I 2013 hed det tal 220 og i 2009 var der blot 154 kvindelige spidskandidater.

LÆS OGSÅ Knuths udtræden ændrer borgerlig balance i Borgerrepræsentationen

Flest kvindelige spidskandidater kan SF prale af (36,5 procent), mens Nye Borgerlige kun kan mønstre kvinder i toppen på 13,1 procent af deres lister.

I seks kommuner er der ingen kvindelige spidskandidater overhovedet (Albertslund, Herning, Høje-Taastrup, Norddjurs, Skive og Solrød).

Henrik og Anne

Kandidaternes alder er ikke tilgængelig, men at dømme ud fra de mest hyppige navne på kandidaterne er det nok rimeligt at antage, at gennemsnitsalderen igen i år ligger omkring de 50 år. Henrik, Peter, Lars, Anne, Mette og Helle lyder i hvert fald som noget, der godt kunne være undfanget i slutningen af 60'erne.

Heller ikke kandidaternes stillinger gemmer på store overraskelser. En enkelt kandidat har godt nok anført sin stilling som "oprejst", men ellers er det pensionisterne, selvstændige og lærere, der fylder mest på kandidatlisterne.

LÆS OGSÅ Nu er der flere end 100 partihoppere

Hvem af dem, der får et sæde i byrådet, afgøres den 21. november. ksp@kl.dk 

Se alle kandidater til Kommunal- og Regionsrådsvalget 2017

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_Online_Diverse___Grafer-KV17_645.jpg

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lokallisterne mister kandidater Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger