Borgmester John Brædder (i midten) var mødt op for at modtage prisen sammen med kommunens bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard (nr. 2. fra venstre). Foto: Henrik Frydkjær
Borgmester John Brædder (i midten) var mødt op for at modtage prisen sammen med kommunens bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard (nr. 2. fra venstre). Foto: Henrik Frydkjær
13.10.2017 kl. 11.47

Guldborgsund vinder teleprisen

I 2015 begyndte Guldborgsund Kommune sit arbejde for at sprede hurtigt internet og bedre mobildækning ud til kommunens borgere. Den indsats har nu skaffet dem dette års Telepris.
tekst Sille Olsen

Guldborgsund Kommune vinder dette års Telepris i kategorien virksomhed/organisation for at have gjort hurtigt internet og god mobildækning tilgængeligt for kommunens borgere.

− Ved at have fokus på at sænke barrierer og omkostninger og bygge bro mellem branchen og kunderne er Guldborgsund Kommune blevet det gode eksempel på, hvad kommuner kan gøre for at skabe bedre rammer for udbygningen af den digitale infrastruktur. Guldborgsund har vist vejen for, hvordan samarbejde og konstruktiv dialog er et effektivt mål til at nå længere, lød det fra dommerkomiteen.

Tidligere har Danske Kommuner fortalt historien om, hvordan 10.000 husstande stod uden tidssvarende internet i Guldborgsund Kommune, og at flere flyttede fra kommunen end til. Det fik nogle lokale ildsjæle til selv at forsøge at få internetleverandørerne til at brede hurtige forbindelser ud i de tyndt befolkede områder. I 2015 begyndte de at tage kontakt til leverandører og få så mange borgere i Guldborgsund som muligt med på idéen. Nogenlunde samtidig begyndte kommunen sin indsats for at for at give borgerne en hurtigere internetforbindelse.

− En stor del af samfundet er bundet op på internet og telefoni. Det er et altafgørende værktøj i nutidens og fremtidens samfund. Derfor skal vi som kommune være med til at løfte opgaven, og jeg er glad for, at lige netop vores tilgang til området anerkendes med Den danske Telepris, siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten).

LÆS OGSÅ Billund vil fjerne grimme huse

Kommunerne må ikke selv være leverandør af telefoni og internet, men de har en række muligheder for at understøtte de kommercielle markedskræfter. For eksempel satte Guldborgsund Kommune prisen ned for leje af arealer til mobilmaster, og sagsbehandlingstiden for blandt andet tilladelser er blevet forkortet væsentligt. Desuden ansatte kommunen en af landets første bredbåndskonsulenter, som bygger bro mellem borgere og leverandører og samtidig fungerer som bindeled, inspirator og problemknuser.

Med udgangen af 2018 har 95-98 procent af befolkningen i Guldborgsund Kommune både hurtigt internet og god mobildækning.

Det er Ingeniørernes fagtekniske selskab, IDA Tele, som står bag uddeling af Den Danske Telepris. siol@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Guldborgsund vinder teleprisen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger