Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.10.2017 kl. 10.21

Kommunerne vil have nøglerolle i beredskab

Nationale trusler kræver kommunal handling, og de kommunale redningsberedskaber skal tænkes med, når det danske forsvar skal styrkes. KL ser derfor blandt andet gode muligheder i at få værnepligt ud til de lokale områder.
tekst Amalie Guldborg Olesen

I dag starter forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Derfor lyder en meget klar opfordring fra formanden for KL's Teknik- og Miljøudvalg, Jørn Pedersen (V), at politikerne på Christiansborg skal tænke kommunerne med ind i styrkelsen af det danske forsvar.

− Kommunerne og de kommunale beredskaber har en nøglerolle i forhold til såvel førsteindsatsen som i forhold til at forebygge hændelser og planlægge konkrete indsatser, siger Jørn Pedersen.

Risikobilledet har forandret sig markant over de senere år, og både terrorhændelser og klimaforandringer har øget kravene til redningsberedskabet. Ligeledes truer cyberangreb, og de store migrationsstrømme har krævet mange ressourcer at håndtere – også ude i kommunerne, lyder det fra KL.

− Selvom det er nationale trusler, har de direkte indvirkning på kommunerne og de kommunale beredskaber, som skriger på mere viden, mere mandskab og bedre materiel, siger Jørn Pedersen.

LÆS OGSÅ Ærgrelse over nulløsning for beredskaberne
FOR ABONNENTER

Konkret beder KL om, at kommunerne tilføres 100 millioner kroner årligt, samt et engangsbeløb på 170 millioner kroner. Det skal bruges til netop at opruste de kommunale beredskaber med den viden, mandskab og materiel, som de efterspørger.

Af den grund ser KL gode muligheder i en model om værnepligt i de kommunale redningsberedskaber. Forslaget betyder, at de værnepligtige kan aftjene hele eller dele af deres værnepligt i deres lokale område. Det vil betyde en styrkelse af de kommunale beredskaber, fordi det samtidig vil kunne sikre en større fastholdelse af de værnepligtige bagefter. Derfor indgår KL meget gerne i en dialog om disse muligheder, lyder det fra Jørn Pedersen. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne vil have nøglerolle i beredskab Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger