Farøbroerne, set fra luften. Foto: Colourbox
Farøbroerne, set fra luften. Foto: Colourbox
11.10.2017 kl. 13.18

Forskellen mellem Gentofte og Lolland vokser

Folk i job flytter fra udkantsområder og mod hovedstaden eller Østjylland, mens de jobløse rykker den anden vej. Sådan ser udviklingen i flyttemønstre ud, hvis man kigger på de seneste 25 år, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
tekst Amalie Guldborg Olesen

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser en udvikling, der er med til at polarisere Danmark og skabe en splittelse mellem vækst- og udkantsområder. Deres analyse er baseret på tal fra Danmarks Statistik fra 1990 til 2015 og viser en tydelig tendens til, at folk med job flytter mod øst, og de ledige flytter mod vest.

− Man risikerer simpelthen, at Danmark knækker over. Sammenhængskraften i landet bliver mindre og mindre i takt med, at forskellene mellem kommuner som Lolland og Gentofte vokser, siger Jonas Schytz Juul, analysechef for AE til Ugebladet A4.

I toppen af listen, når det gælder fraflytning af folk med job, ligger Albertslund, Lemvig, Tønder og Lolland. Her er, hvad der svarer til mellem 20-25 procent af den nuværende befolkning, flyttet væk.

Omvendt er tilflytningen af folk med job på omkring 10-15 procent i andre kommuner. I denne top ligger Dragør, Frederiksberg, Hillerød og Gentofte.

LÆS OGSÅ Socialdemokratiet vil styrke lokalsamfund

Når det gælder folk uden job, der flytter rundt, svarer det til 4-4,5 procent af befolkningen i de kommuner, som de flytter til.

Blandt de kommuner, som er hårdest ramt, er Lolland, Langeland og Bornholm. De er ifølge opgørelsen fra AE de eneste kommuner, som både er en del af de 15 kommuner, hvor flest borgere i job flytter væk, og samtidig blandt de 15 kommuner hvor flest arbejdsløse flytter til.

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) siger til Ugebrevet A4:

− Der er ikke nogle tilbage på Lolland til at betale skat og holde hånden under de mennesker, som har behov for det. Men samtidig kan vi se, at Egedal, Furesø og Vallensbæk oplever en stor tilgang af folk i arbejde og en stor tilbagegang af folk, som ikke har et arbejde.

LÆS OGSÅ Faxe dufter af lakrids
FOR ABONNENTER

AE fremhæver blandt andet i deres analyse, at uddannelsesindsatsen især uden for storbyerne skal øges. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Forskellen mellem Gentofte og Lolland vokser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger