En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser en udvikling, der er med til at polarisere Danmark og skabe en splittelse mellem vækst- og udkantsområder. Deres analyse er baseret på tal fra Danmarks Statistik fra 1990 til 2015 og viser en tydelig tendens til, at folk med job flytter mod øst, og de ledige flytter mod vest.
− Man risikerer simpelthen, at Danmark knækker over. Sammenhængskraften i landet bliver mindre og mindre i takt med, at forskellene mellem kommuner som Lolland og Gentofte vokser, siger Jonas Schytz Juul, analysechef for AE til Ugebladet A4.
I toppen af listen, når det gælder fraflytning af folk med job, ligger Albertslund, Lemvig, Tønder og Lolland. Her er, hvad der svarer til mellem 20-25 procent af den nuværende befolkning, flyttet væk.
Omvendt er tilflytningen af folk med job på omkring 10-15 procent i andre kommuner. I denne top ligger Dragør, Frederiksberg, Hillerød og Gentofte.
LÆS OGSÅ
Socialdemokratiet vil styrke lokalsamfund
Når det gælder folk uden job, der flytter rundt, svarer det til 4-4,5 procent af befolkningen i de kommuner, som de flytter til.
Blandt de kommuner, som er hårdest ramt, er Lolland, Langeland og Bornholm. De er ifølge opgørelsen fra AE de eneste kommuner, som både er en del af de 15 kommuner, hvor flest borgere i job flytter væk, og samtidig blandt de 15 kommuner hvor flest arbejdsløse flytter til.
Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) siger til Ugebrevet A4:
− Der er ikke nogle tilbage på Lolland til at betale skat og holde hånden under de mennesker, som har behov for det. Men samtidig kan vi se, at Egedal, Furesø og Vallensbæk oplever en stor tilgang af folk i arbejde og en stor tilbagegang af folk, som ikke har et arbejde.
LÆS OGSÅ
Faxe dufter af lakrids
FOR ABONNENTER
AE fremhæver blandt andet i deres analyse, at uddannelsesindsatsen især uden for storbyerne skal øges. amgo@kl.dk