Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.10.2017 kl. 12.10

Fælles front om unge og alkohol

En ny undersøgelse viser, at kommunerne efterspørger fælles retning for, hvordan man kan skabe en sundere alkoholkultur blandt de unge. Nu har Sundhedsstyrelsen lavet en række anbefalinger til kommunerne.
tekst Sille Olsen

De danske kommuner er interesseret i et fælles samarbejde om at forbedre unges alkoholvaner. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Sundhedsstyrelsen. Derfor har Sundhedsstyrelsen samlet en række anbefalinger, som skal støtte kommunerne i deres arbejde.

− Det er vigtigt, at alle dem, der er omkring de unge – forældre, skoler, foreninger, butikker, cafeer, klubber og lignende – arbejder sammen om at få skabt nogle trygge rammer for en alkoholkultur, der i højere grad tager hensyn til alle unge. Her har kommunerne en særlig opgave i at formidle sådan et samarbejde, siger Stine Flod Storgaard, som er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

I rundspørgen svarer to ud af tre kommuner, at de har en handlingsplan, der involverer et samarbejde med ungdomsuddannelserne i kommunen om en fælles alkoholpolitik. Ved Sundhedsstyrelsen mener de dog, at det er vigtigt, at der også er fokus på udskænkningsstederne som ligger i nærheden af uddannelserne. Flere end hver anden kommune har ikke noget samarbejde med udskænkningsstederne.

− Det er vigtigt, at kommunen involverer alle relevante lokale aktører og engagerer dem i et fast samarbejdsforum, der sikrer et stabilt samarbejde mellem politi, udskænkningssteder, ungdomsuddannelsesinstitutioner, foreninger og andre, der typisk får tilladelser til at servere alkohol, siger Stine Flod Storgaard.

LÆS OGSÅ Rusmidler skal fylde meget mindre i unges fællesskab

Hun peger blandt andet på, at kommunernes bevillingsnævn kan bruges til at skabe et samarbejde med både uddannelsesinstitutionerne og udskænkningsstederne omkring dem.

I alt deltog 71 kommuner i rundspørgen. siol@kl.dk 

Anbefalinger til kommuner

Følgende anbefalinger er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen på baggrund af blandt andet arbejdsmetoden Ansvarlig udskænkning:

LÆS OGSÅ Digital platform for stofrådgivning indstillet til international pris

Dialog med ungdomsuddannelserne

  • Etablér en dialog med kommunens ungdomsuddannelser for at sikre en ensartet rusmiddelpolitik på tværs af ungdomsuddannelser.

Rusmiddelpolitik på ungdomsuddannelserne

  • Lav en fælles ensartet rusmiddelpolitik på kommunens ungdomsuddannelser – gerne på tværs af kommuner.

Rusmiddelpolitik i kommunens lokaler og blandt brugere og medarbejdere

  • Stil krav om, at sportsklubber, foreninger og andre, som lejer kommunens haller, festlokaler og lignende har en rusmiddelpolitik. Lav rusmiddelpolitikker for kommunens øvrige institutioner med fokus på indtagelse af alkohol blandt medarbejdere og borgere, som benytter institutionen.

Ansvarlig udskænkning

  • I 2010 udarbejdede Sundhedsstyrelsen en metode for håndtering af alkoholbevillingsområdet. Sæt fokus på samarbejde på tværs af aktører som for eksempel politi, udskænkningssteder, uddannelsesinstitutioner, foreninger og andre, der typisk får lejlighedsbevillinger.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fælles front om unge og alkohol Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger