Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
04.10.2017 kl. 14.11

Bredbåndspulje massivt overtegnet: Minister vil målrette midlerne

72 bredbåndsprojekter fra 21 kommuner i hele landet har søgt for i alt 150 millioner kroner eller næsten fire gange så mange penge, som der er i puljen i år. Minister vil fremover målrette puljen til de tyndt befolkede område, der kun sender få ansøgninger.

I hele Danmark er der stor rift om den populære bredbåndspulje. I alt 5.700 adresser i alle fem regioner har søgt om tilskud fra bredbåndspuljen i år. Det viser Energistyrelsens opgørelse over ansøgninger til bredbåndspuljen, som offentliggøres i dag.

– Bredbåndspuljen er populær som aldrig før, og der er virkelig rift om pengene. Bredbåndspuljen løser ikke alle dækningsproblemer, men den er en fremstrakt hånd til dem, der har ondt i internettet. For at de kan få hjælp, kræver det, at de selv gør noget aktivt for at samle sig og søge om støtte. Når jeg ser ned over Danmarkskortet og fordelingen af ansøgninger, så glæder det mig, at der er ansøgninger og lokalt engagement rundt om i hele landet, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Energistyrelsen behandler nu ansøgningerne ud fra objektive kriterier om bl.a. pris og tilslutningsprocent. Alle ansøgere får en tilbagemelding i begyndelsen af november.

Inspiration for ildsjæle

Der er flere eksempler på, at lokale bredbåndssammenslutninger har kunnet klare sig uden støtte, selvom de oprindeligt blev oprettet med det formål at få støtte fra bredbåndspuljen.

LÆS OGSÅ Over 3.500 nye adresser får hurtigt internet

– Bredbåndspuljen har fungeret som en katalysator for den lokale efterspørgsel. Lokale ildsjæle har indset, at de ved en fælles indsats kan stable projekter på benene, som kan klare sig uden støtte. Det er godt gået og en meget positiv sideeffekt ved bredbåndspuljen, der på den måde har været et ”wake-up call” rundt omkring i landet, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Læs også artiklen Ildsjæle skaffer bredbånd til alle fra Danske Kommuner nr. 26 / 2017.

Flere bredbåndsudbydere har desuden oprettet deres egne puljer til investeringer i bredbånd, for eksempel SE i Syddanmark og SEAS-NVE på Sjælland.

Mere målrettet de tyndt befolkede

Bredbåndspuljen blev vedtaget i februar 2016 som en del af Venstre-regeringens aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative om ”Vækst og udvikling i hele Danmark”. Bredbåndspuljen er på i alt 200 millioner kroner og udmøntes over fire år i perioden 2016-2019.

LÆS OGSÅ S bakker nu også op om bredbåndspuljen

I 2016 var der afsat 80 millioner kroner i puljen, og i 2017- 2019 er der afsat 40 millioner kroner om året. Som led i aftalen skal bredbåndspuljen evalueres efter dette års uddeling af midler.

– Sidst på året vil jeg indkalde partierne bag puljen til en drøftelse af, hvad vi gør med puljen i 2018-2019. Hvis vi fastholder de midler, som er afsat til 2018 og 2019, vil jeg lægge op til, at vi justerer kriterierne, så de bliver mere målrettet mod tyndere befolkede områder. Men det vil stadig være en grundlæggende forudsætning, at folk gør en aktiv indsats for at søge midlerne. Jeg kommer ikke som en anden bredbåndsjulemand og deler penge ud til hurtigt internet. Folk skal selv gå sammen og søge aktivt for at have en chance for at få tilskud fra bredbåndspuljen”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Med den udtalelse adresserer han det paradoks, at der er kommet færrest ansøgninger fra de tyndest befolkede. Mens der er kommet 22 ansøgninger om tilskud fra Region Hovedstaden, så er der kun kommet to ansøgninger fra Region Nordjylland.

– Det kan næsten ikke passe, at der ikke er behov for mere bredbånd i Nordjylland, siger Karin Gaardsted, der er it- og teleordfører for Socialdemokraterne til DR.

LÆS OGSÅ Teleudspil vil skabe klare rammer for kommunal støtte og styre penge uden om bykommuner

Kort viser, hvor der er søgt. Kort: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bredbåndspulje massivt overtegnet: Minister vil målrette midlerne Felter med * skal udfyldes
 
Af: jens vallentin
Den 18.11.2017 kl. 15:32

Bredbånd???

svar på: Bredbåndspulje massivt overtegnet: Minister vil målrette midlerne

a: L J V <lisbethjens@outlook.com>
Sendt: 15. november 2017 23:25
Til: mail@landdistrikterne.dk
Emne: Hurtigt bredbånd

Hej

Vi tilflyttede adressen for 19 år siden og der er INTET sket hvad ændring SF hurtighed på bredbånd

TDC kan levere ca 3.3 i Download og det kan de ikke gøre bedre. De vil gerne sælge produkter men glemmer at de gamle kabler er ubrugelige i dagens Danmark

Vi bor på en landejendom kun 3 km fra Gørlev men mener at der vistnok er lagt fibernet ned nærmere vores adresse
Som er. : Kvægholm 12, 4281 Gørlev

Ejendommen er beregnet til mindre erhverv men hvordan tror i at det fungerer med den hastighed

Mvh
Jens Vallentin
20336835

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger