Foto: Thomas Kokholm / Danske Kommuner
Foto: Thomas Kokholm / Danske Kommuner
30.11.2017 kl. 15.15

Slagelsedrama slut: Borgmesterposten delt i to

Det langstrakte drama om borgmesterposten i Slagelse er slut. Forhandlingerne er endt med, at to partier deler posten.

John Dyrby Paulsen (S) bliver borgmester i Slagelse. Men det gør Villum Christensen (LA) også. Den noget utraditionelle fordeling er resultatet af mere end en uges forhandlinger, der konstant så ud til at ende i en blindgyde.

Men nærmest i 11. time, blot en dag før det konstituerende møde, har parterne fundet en løsning. SF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Socialdemokratiet har indgået en konstitueringsaftale, der deler borgmesterposten i to. John Dyrby Paulsen (S) bliver officielt udnævnt til borgmester på konstitueringsmødet fredag den 1. december, hvor de fire partiers 16 mandater peger på ham. Efter to år skal Dyrby Paulsen så gå af og overlade borgmesterposten til Villum Christensen.

Magtdeling

På et pressemøde torsdag eftermiddag forklarer John Dyrby Paulsen (S), hvordan magten deles.

– Vi har en aftale, som gør, at vi deler posten. Det har været vigtigt for os, at valget af borgmesterposten ikke ender i lodtrækning, og så har det været det muliges kunst. Aftalen betyder, at det (at Villum Christensen overtager borgmesterposten, red.) kan ske om to år, hvis ønsket er der, forklarer John Dyrby Paulsen i byrådssalen, hvor han står omkranset af rullende kameraer fra landets tv-stationer.

LÆS OGSÅ DF helt ude af Næstved

Han fortæller også, at det fra SF's side har været et krav, at aftalepartierne skal arbejde på at lave en bred konstituering, hvor Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale også får del i udvalgsformandsposterne.

Den del af aftalen er John Dyrby Paulsen helt med på.

– Vi har forsøgt i meget lang tid at få en bred aftale med de andre partier. Det er ikke lykkedes endnu, men jeg er stadig fortrøstningsfuld i forhold til at det lykkes i de kommende dage. Vi rækker også hånden ud til Sten (Knuth, red.) og Venstre, som har fået et flot valg. Det synes jeg, man skal anerkende, og jeg håber, at Venstre er med på et fremtidigt samarbejde, forklarer John Dyrby Paulsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

LÆS OGSÅ Knuths udtræden ændrer borgerlig balance i Borgerrepræsentationen

Foto: Thomas Kokholm

Villum Christensen (LA) med sine partikolleger på valgnatten på Slagelse Rådhus.

Ulovligt fortilfælde

I 2001 aftalte Venstre og Konservative i Assens Kommune at dele borgmesterposten på en lignende måde. Dengang erklærede Tilsynet studehandlen for ulovlig, men det regner Dyrby Paulsen ikke med bliver et problem.

– Det er en aftale om, at det KAN ske, og så tager vi den derfra, lyder den korte forklaring fra den førstkommende borgmester.

Den anden hovedperson i aftalen, Villum Christensen (LA), har undervejs i tovtrækkeriet om borgmesterposten fået instruks fra Christiansborg om, at Liberal Alliance ikke kunne være den afgørende stemme på en socialdemokratisk borgmester. Villum Christensen selv har undervejs også sagt, at han ikke ville være den afgørende stemme. Det bliver han så nu.

– Politik er det muliges kunst, og jeg har også hele tiden sagt, at jeg gerne vil være borgmester. Kan man få opfyldt halvdelen, så kan de fleste forstå, at det er bedre end et skud i en lodtrækning. Det var jo en meget fastlåst sitation, men når jeg kan få sikkerhed for, at skatter og afgifter ikke stiger, at vi får decentraliseret kommunestyret, og jeg får en fast hånd på økonomien som borgmester, så synes jeg godt nok, jeg har fået det, som jeg har ønsket mig i valgkampen, forklarer Villum Christensen.

LÆS OGSÅ Nu er der flere end 100 partihoppere

Blind tillid

Selvom der står i aftalen, at borgmesterposten kan skifte hænder i 2020, så er der ikke noget, der juridisk binder John Dyrby Paulsen til at opgive posten, når tiden kommer. Ej heller er der noget, der juridisk binder de andre aftalepartier til at overholde aftalen.

Dermed er det et fuldstændig tillidsbaseret løfte, som Villum Christensen har fået ud af anstrengelserne. Det bekymrer dog ikke Villum Christensen.

– Jeg har stor tillid til John Dyrby Paulsen. Hvorfor skulle jeg ikke have det. Det her er den mest pragmatiske løsning i en meget højspændt situation, hvor vi kunne ende i lodtrækning. Så det er godt politisk arbejde i al fordragelighed at lande sådan en aftale, siger Villum Christensen.

Det konstituerende møde finder sted fredag den 1. december klokken 15.00. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Endnu en udskiftning hos Alternativet på Bornholm: Afløser er blevet socialdemokrat

Opdateret torsdag den 30/11-2017 kl. 17.05

 

Borgmesterbytte

Ifølge konstitueringsaftalen, som TV Øst har offentliggjort, lyder formulering om borgmesterposten som følger:

– Det er mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance aftalt, at der efter 2 år, dvs. pr. 1/1-2020, er mulighed for, om ønsket af Liberal Alliance, et skifte mellem John Dyrby Paulsen (A) og Villum Christensen (I) for så vidt angår poster i Slagelse Byråd.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Slagelsedrama slut: Borgmesterposten delt i to Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger