Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.11.2017 kl. 10.31

Kolding sætter fokus på seniorers drikkeri

Men der bliver hverken påbud eller løftede pegefingre, når kommunen nu vil oplyse mere om, hvad for meget alkohol kan betyde for seniorers sundhed.
tekst Tom Ekeroth

De 65-74 åriges ændrede alkoholvaner giver udfordringer. Derfor har formanden for Koldings Social- og Sundhedsudvalg, Lis Ravn Ebbesen (SF), rejst problemet i udvalget, der på sit seneste møde i enighed har besluttet, at en medarbejder fra sundhedsområdet nu skal arbejde målrettet med forebyggelse for gruppen 60+. Det skriver JydskeVestkysten:

– I udvalget talte vi om, at det er underligt, at vi oplyser unge om alkohol, men når man så bliver over 18 år, så er der et slip. Vi arbejder målrettet med rådgivning omkring rygning og kost, men det med alkohol er lidt mere tabubelagt, eller også har vi en fornemmelse af, at lidt rødvin er tilladt, siger Lis Ravn Ebbesen. 

Hun tilhører, som hun selv siger, "den generation, der lever det gode liv, og har råd til at gøre det, vi gerne vil": 

– Vi er vokset op med, at man samles om et glas vin eller en øl, hvor vores forældre i højere grad bød på kaffe og kage, siger Lis Ravn Ebbesen.

LÆS OGSÅ Kynisk at sige, at god ældrepleje kun handler om ressourcer
FOR ABONNENTER

Det er ikke manden på bænken, men de højtuddannede, der giver udfordringerne:

– Det chokerede mig virkelig, at der er sket en tredobling af ældre, der bliver taget for spirituskørsel. Og man hører beskrivelser af ældre, der bliver ensomme, fordi deres børn og børnebørn ikke synes, det er hyggeligt, hvis bedsteforældrene møder halv-snalrede op. Det fik mig til at se rundt i min egen omgangskreds, hvor nogle børnebørn har sagt fra, så problemstillingen kom ret tæt på. Det viser sig også, at ens krop bliver dårligere til at forbrænde alkohol, når man bliver ældre, og det kan være grunden til, at flere falder og slår sig, siger Lis Ravn Ebbesen til JydskeVestkysten.

Borgerne i målgruppen skal ikke frygte at blive mødt af en løftet pegefinger og formaninger om, at nu må de ikke drikke. 

– Påbud er ikke vejen frem, men folk skal have mulighed for at træffe deres livsvalg på et oplyst grundlag. Der var i hvert fald flere ting, jeg ikke vidste, selv om jeg er formand for et sundhedsudvalg, siger Lis Ravn Ebbesen. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Demente får tryghedskort til busrejsen

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kolding sætter fokus på seniorers drikkeri Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger