Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
17.11.2017 kl. 08.00

KL kæmper for at ændre krav til Superligaen

DBU's krav til fodboldstadions er en belastning for kommunerne. KL mener, kravene er overdrevne og ønsker mere fleksibilitet. Divisionsforeningen lytter, men mener ikke, man kan slække på kravene til professionel fodbold. Formanden understreger, at ingen er tvunget til at spille i Superligaen.

Der jubles, når den lokale storklub kæmper sig op i Superligaen i fodbold. Men det er også en udfordring, for en oprykning til den bedste række betyder også omfattende krav til stadionfaciliteter. For eksempel kræver DBU plads til 10.000 tilskuere, varme i banen og plads til TV transmissioner. Det presser kommunerne, der ofte bliver involveret i de professionelle ambitioner, og de går ind og hjælper de professionelle klubber med store anlægsinvesteringer. Gennem KL har kommunerne gennem længere tid forsøgt at få DBU til at bløde op på kravene, som man mener skyder over målet. KL er lige nu i dialog med Divisionsforeningen, der er interesse- og arbejdsgiverorganisation for fodboldklubberne.

Halvtomme stadions

Lis Tribler (S), der sidder i KL's Børne- og Kulturudvalg, håber på, at man kan få DBU og Divisionsforeningen til at se mere nuanceret og fleksibelt på kravene. DBU og Divisionsforeningen kræver, at der skal være 4.000 tilskuerpladser på stadions til 1. Division og 10.000 tilskuerpladser i Superligaen. Kravene er de samme uanset klubbens og hjembyens størrelse og fodboldhistorie. Ifølge Lis Tribler er de rigide krav tydeligt afspejlet i de halvtomme stadions, som mange spillere og tilskuere oplever. Ifølge Idrættens Analyseinstitut lå tilskuerantallet sidste sæson i gennemsnit på 39 procent af tilskuerkapaciteten i Superligaen. I 1. Division når det gennemsnitlige tilskuertal sjældent over 30 procent af stadionkapaciteten. KL mener, at det gør det til en ringere tilskueroplevelse, som giver klubberne en forretningsmæssig udfordring. Lis Tribler kender selv situationen fra sin tid som borgmester i Slagelse, da deres klub, FC Vestsjælland, rykkede op og kommunen gik ind i at bygge et nyt stadion.

– Der er nogle udfordringer. Vi har prøvet det i Slagelse og Helsingør står over for det lige nu. De økonomiske vilkår, som kommunerne har med anlægsrammen og anlægsloftet er styret i økonomiaftalen med regeringen. Der bliver det svært for kommunerne at prioritere i forhold til på kort sigt at opfylde de her krav. 10.000 tilskuere til Superligaen kan mønstres nogle steder, men det er svært andre steder i Danmark, siger Lis Tribler.

Skriv hvad du søger