Arkivfoto
Arkivfoto
10.11.2017 kl. 10.18

15 facts om kommunalpolitikernes liv

Omkring 900 politikere har deltaget i Danske Kommuners rundspørge i anledningen af valget, og de har været med til at tegne et generelt billede af kommunalpolitik og kommunalpolitikerne. Men bag det generelle gemmer der sig også nogle variationer, som enten skyldes partifarve, køn, alder eller måske, at man er så heldig at være borgmester. Her er et pluk fra rundspørgen.
tekst Sidsel Boye

1. 12 procent af kommunalpolitikerne kommer igennem valgkampen uden at have en krone op af egen lomme. Det er især Enhedslisten, der er dygtig til at organisere en nul-kroners valgkamp for kandidaterne. Godt 56 procent af listens politikere klarer sig alene på rugbrødsmotoren.

2. Fire ud af ti politikere er tilfredse eller nogenlunde tilfredse med de penge, de får for deres indsats i lokalpolitik. Enhedslisten er lidt mere tilfredse end gennemsnittet.

3. Borgmestrene er de eneste fuldtidsansatte politikere. Og også dem, der er mest tilfredse med lønnen.

4. Skoleområdet står øverst på listen over kommunalpolitikernes hjertesager, når man ser på det store flertal. Men målt på enkeltpartier skiller Dansk Folkeparti sig ud. DF'erne har - ikke så overraskende - ældrepolitikken som deres største hjertesag.

LÆS OGSÅ Byrådsmøder kan fortsat holdes uden offentlig adgang

5. Næst efter skoleområdet er det ældrepolitikken, flest politikerhjerter banker for. Der er dog undtagelser. De konservative brænder mere for kultur og fritid. Og Enhedslisten og DF skiller sig også ud. Deres næst vigtigste hjertesag er det sociale område.

6. Godt halvdelen af alle kommunalpolitikere synes, at partihoppernes mandat tilhører partiet. Ser man på de enkelte partier skiller Enhedslisten sig ud som de mest loyale partifolk. Godt ni ud af ti enhedslistepolitikere mener, at mandatet tilhører partiet.

7. Fire ud af ti kommunalpolitiker synes, at deres byråd har en god blanding af mænd, kvinder, aldersgrupper, erhverv og baggrund. DF skiller sig ud ved at det parti, der er mest tilfreds med sammensætningen af deres eget byråd og langt mere tilfredse end gennemsnittet. Det samme gælder for resten også borgmestrene. Mens Enhedslisten til gengæld er markant utilfredse.

8. Flertallet af kommunalpolitikerne efterlyser først og fremmest en bedre alderssammensætning i byrådet. Ikke så overraskende er venstrefolk, konservative og DF’ere dog mere optaget af at få større erhvervsspredning end aldersspredning i byrådet. Til gengæld er Enhedslisten mest optaget af at få flere kvinder og etniske grupper repræsenteret.

LÆS OGSÅ Voldsdømt ex-byrådsmedlem politianmelder borgmester

9. 38 procent af kommunalpolitikere har på et tidspunkt oplevet ubehagelige episoder på grund af byrådsarbejdet. Borgmestrene er dog dem, der er mest i skudlinjen. 57 procent har oplevet konfrontationer med borgerne.

10. På nogle områder er der forskel på, hvad mænd og kvinder interesserer sig for i kommunalpolitik. For eksempel har 35 procent af kvinderne sundhed som hjertesag, mens det kun er 19 procent af mændene.

11. Ni ud af ti mandlig kommunalpolitikere føler sig godt nok rustet til at tackle borgernes protester mod byrådsbeslutninger. Så sikre er det kun otte ud af ti kvinder, der føler sig.

12. Lidt over halvdelen af kommunalpolitikerne synes, at det alt i alt er attraktivt at være med i lokalpolitik. Borgmestrene er dog mere tilfredse end flertallet. Noget tyder også på, at tilfredsheden stiger med alderen. I hvert fald er politikerne over 70 år de mest tilfredse.

LÆS OGSÅ Socialdemokratiet har stillet 194 forslag på det kommunale område

13. Syv ud af ti kommunalpolitikere er tilfredse med samarbejdet i byrådet. Og Venstre er lidt mere tilfredse end de andre partier. Det samme gælder i øvrigt borgmestrene.

14. Knap otte ud af ti politikere har det fint i samarbejdet med borgerne. Men borgmestrene har det bare lidt bedre. Det gælder også det nye fænomen "samskabelse" med frivillige og erhvervsliv. Her har borgmestrene det også lidt sjovere end gennemsnittet.

15. Procenttallene er små, men rundspørgen tyder på, at kvinder er mere tilbøjelige til at skifte parti end mændene.

 (Kilde: Politiker-rundspørge i Danske Kommuner, 2017. De nævnte partier har alle en svarprocent/valgprocent på mindst 7 procent.) sib@kl.dk

LÆS OGSÅ Venstre mister absolut flertal i Kolding

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 15 facts om kommunalpolitikernes liv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger