Arkivfoto
Arkivfoto
01.11.2017 kl. 10.27

Lolland til kamp mod social eksport

Andre kommuners eksport af socialt udsatte koster skatteyderne på Lolland dyrt. Borgmesteren vil nu have regeringen og KL til at se på sagen.
tekst Rudi Holm

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen blæser til kamp mod andre kommuners eksport af socialt udsatte borgere til sydhavsøerne. I fjor modtog kommunen 217 socialt udsatte fra andre kommuner, og de kostede ifølge Lollands kommunaldirektør, Thomas Knudsen, mellem 43 og 90 millioner kroner. En uretfærdig regning, mener borgmesteren.

– Det er vigtigt for mig at sige, at vi tager imod alle borgere, der gerne vil til Lolland. Men der skal altså følge skattekroner med, så vi har en chance for at hjælpe dem. Det er ikke retfærdigt, at de lollandske skatteydere skal stå med den regning, siger Holger Schou Rasmussen til Lolland-Falsters Folketidende.

Han mener, at andre kommuner råder socialt udsatte til at flytte mod Lollands billigere boliger. I et helt konkret tilfælde blev Glostrup Kommune i fjor afsløret i dette. Men også andre kommuner specielt i hovedstaden benytter sig af at hjælpe socialt udsatte til Lolland, mener man på Lolland.

– Hvis de her mennesker var en overskudsforretning, så ville kommunerne jo ikke gøre alt i deres magt for at få dem til at flytte. Det er ikke ulovligt at give sine socialt udsatte hjælp til indskud, husleje og sågar hjælpe med flytningen. Om det så er moralsk i orden, det er så en anden sag, siger Holger Schou Rasmussen til avisen.

LÆS OGSÅ Borgerrådgivere kan forbedre retssikkerheden for svage borgere

Borgmesteren har bedt sin forvaltning om at danne sig et billede af, hvorvidt det, der foregår, er systematisk. Forvaltningen har fundet frem til syv konkrete eksempler på kontanthjælpsmodtagere, der har fået direkte hjælp fra deres hjemkommuner til at komme til Lolland. De syv eksempler sendes nu til Indenrigsministeriet og KL.

Særligt slemt var tilfældet med en kommune, der flyttede en mand til Lolland, mens han var indlagt på en psykiatrisk afdeling.

– Nu skal der altså ske noget. Nu har vi dokumentationen for, at det her er et udbredt problem. Og det her er bare toppen af isbjerget, fastslår Holger Schou Rasmussen. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lolland til kamp mod social eksport Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger