Professor Ole Helby Petersen. Foto: Jakob Carlsen
Professor Ole Helby Petersen. Foto: Jakob Carlsen
01.11.2017 kl. 08.04

Kommune stævner professor for avisudtalelser

Lederen af Center for forskning i offentligt-privat samspil hives i byretten af utilfreds kommunaldirektør.
tekst Rudi Holm

Et omdiskuteret byudviklingsprojekt i den grønlandske hovedstad Nuuk har ført til, at den danske professor Ole Helby Petersen er blevet stævnet af hovedstadskommunen Sermersooq for udtalelser til avisen Sermitsiaq. Sagen om professorens ytringsfrihed skal afgøres i Københavns Byret.

Ole Helby Petersen gav sit syn på et projekt, hvor kommunen har fået et privat aktieselskab til at finansiere nogle private udlejningsboliger. Kommunen mener, at det de facto vil skabe et øget råderum i kommunens økonomi.

Til Sermitsiaq sagde Ole Helby Petersen i den forbindelse blandt andet: "Argumentet om, at den eksterne finansiering vil skabe luft og råderum i kommunens anlægsbudgetter, er et falsk argument. Det er meget klart vist i forskningen, at argumentet om at skabe luft i budgetterne ved at låne penge er et falsk argument. Det man grundlæggende gør, er, at man skaber noget luft i sine anlægsbudgetter ved, at man låner pengene. Men det overføres til gengæld til en gældsforpligtelse, som betales gennem driftsbudgettet, der dermed belastes tilsvarende".

Ifølge Sermitsiaq er det kommunaldirektøren Lars Møller-Sørensen, der alene har truffet beslutningen om at anlægge sagen. Han har hverken involveret borgmesteren eller det øvrige politiske system. Lars Møller-Sørensen mener, at professoren fra Roskilde Universitet, der også er leder af Center for forskning i offentligt-privat samspil (COPS), udtaler sig uden at kende sagens reelle indhold.

LÆS OGSÅ Ny OPS-enhed mødes med kommunal skepsis allerede inden den er dannet

– Det pirrer min organisation, at professoren i denne sag anklager os for at bruge "falske argumenter". Det er jo tydeligt, at manden ikke har sat sig ind i det grundlag, som vi har sendt til politisk behandling, men alene forholder sig til, hvad en journalist har fortalt manden, siger Lars Møller-Sørensen til Sermitsiaq og fortsætter:

– Vi vil gerne ses efter i sømmene og have modspil, men det skal ske på et fair og sanddrueligt grundlag.

Ole Helby Petersen oplyser til Sermitsiaq, at han ikke tidligere har oplevet at blive stævnet i sit virke som forsker og professor.

– Jeg kan oplyse, at jeg har arbejdet forskningsmæssigt med OPP i mere end 10 år samt skrevet ph.d. afhandling om samme emne. Derudover har jeg ikke nogen kommentarer til sagen, som afventer behandling ved Københavns Byret. Men jeg kan oplyse, at jeg fortsat udtaler mig som forskningsekspert i historier, som ligger inden for mit forskningsområde, fastslår Ole Helby Petersen. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ Offentlig-privat samarbejde er en spaghettiwestern
FOR ABONNENTER
Emneord
Stævning, OPP

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommune stævner professor for avisudtalelser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger