Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.03.2017 kl. 09.58

Enhedslisten i Aarhus foreslår nedsat tid med fuld løn

Ansatte på arbejdspladser med højt sygefravær og lav trivsel skal på forsøgsbasis have mulighed for at arbejde på nedsat tid med fuld løn, foreslår Enhedslisten i Aarhus.

Som kommunens største arbejdsgiver bør Aarhus Kommune gå forrest for at sikre et godt arbejdsliv og for at få flere ledige i arbejde. Det mener Enhedslisten i Aarhus, der foreslår, at kommunen på forsøgsbasis indfører 30-timers arbejdsuge på 2-5 arbejdspladser i kommunen.

– Erfaringer fra forsøg på offentlige arbejdspladser i Sverige viser, at man med lavere arbejdstid kan højne medarbejdertrivslen, sænke sygefraværet og øge servicen for borgerne. En ren win-win situation, lyder det i forslaget, som Aarhus Byråd skal behandle.

Enhedslisten peger på, at 370.000 danskere er stressede på arbejde, at 35.000 danskere hver dag er sygemeldte med stress, og at der samtidig er omkring 115.000 arbejdsløse. De problemer, mener Enhedslisten, at kommunen skal forsøge at afhjælpe ved at tilbyde medarbejderne nedsat tid.

Fuld løn

Enhedslisten foreslår, at kommunen identificerer to til fem arbejdspladser, hvor sygefraværet er i top og medarbejdernes trivsel i bund. Her skal der indføres 30-timers arbejdsuge, såfremt medarbejderne selv er med på idéen.

Det er de givetvis, hvis Enhedslistens forslag bliver gennemført. For partiet foreslår, at de kommunalt ansatte i forsøget ikke skal gå ned i løn. Pengespørgsmålet er nemlig en hindring for 42 procent af danskerne, der gerne vil arbejde mindre, men ikke har råd til det, skriver Enhedslisten i forslaget.

Den fulde lønkompensation kommer dog ikke til at koste noget, mener Enhedslisten. Partiet henviser til, at flere virksomheder har forsøgt sig med 30-timers arbejdsuge, uden at det har kostet på bundlinjen, fordi medarbejderne bliver mere effektive af den kortere arbejdstid.

Flere ansatte

Til gengæld vil partiet have byrådet til at beslutte, at der skal ansættes flere medarbejdere som kompensation for de timer, der forsvinder med forsøget, og for at sikre bedre service. Det koster nogle penge, som, partiet mener, skal findes i budgetforhandlingerne.

Enhedslisten mener dog, at pengene er godt givet ud.

– Det giver både en bedre velfærd over for borgerne, og det må samtidig forventes at spare penge til både sygefravær og indsatser på beskæftigelsesområdet, lyder det i forslaget.

Enhedslistens forslag skal behandles på byrådsmødet i Aarhus onsdag kl. 16. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Enhedslisten i Aarhus foreslår nedsat tid med fuld løn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger