Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset
17.03.2017 kl. 11.00

Science fiction rammer velfærdsstaten

Den unikke sociale kontrakt i den danske velfærdsstat udfordres af samfundsomvæltende nye teknologier og kampen om data. Lokalpolitikere skal optimere de positive effekter og minimere det negative effekter, mener Hillary Clintons teknologirådgiver.

70’ernes sci-fi fantasier bliver virkelige i 2020. Det skal nutidens politikere og beslutningstagere forstå og forberede sig på. Det var en af Alec Ross’ hovedpointer til forsamlingen til KL’s Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg.

– Data er den nye tids råmateriale, ligesom jern var det i jernalderen og jord er det i landbrugssamfundet. De, der ejer, kontrollere, skaber og fortolker data, har den politiske og økonomiske magt i dag og i fremtiden, siger Alec Ross.

Han er en af verdens ledende eksperter i innovation, og han rådgiver entrepreneurs, investorer og regeringer verden over i, hvordan de skal navigere i en foranderlig verden. Han var innovations-rådgiver for Hillary Clinton, da hun var udenrigsminister. Inden da var han projektmanager i Innovation og Teknologi under Obamas valgkamp i 2008. Han har også skrevet bestselleren ”The industries of the future”.

Alle bruger ordet ”disruption” for tiden. Også lidt for meget ifølge Alec Ross. Men der er faktisk en sand revolution i gang. Nye teknologier er i gang med at transformere arbejdsmarkedet og den måde vi producerer på. Alec Ross binder de tendenser sammen og giver sit bud på, hvad det betyder for vores måde at gå på arbejde på. Nogle job vil forsvinde, nye typer af job vil opstå, og nogle vil få nye kollegaer, der kører på solceller eller skal sættes til opladning, når arbejdsdagen er forbi.

Alec Ross er imponeret af den danske velfærdsstat, og opfordrer til, at vi gør alt for at for at forsvare den unikke sociale kontrakt.

– Som lokalpolitikere skal I manøvrere i den nye verden. I skal optimere effekterne af de positive effekter, og minimere de negative, sagde Alec Ross til topmødedeltagerne.

Blandt andet er uddannelse af fremtidens unge ifølge Alec Ross ekstremt vigtigt.

– I skal satse på uddannelse af de 5 til 16-årige. Udviklingen går alt for langsomt på det område. Der er brug for noget helt nyt, sagde Alec Ross. tkn@kl.dk 

Læs mere

Danske Kommuner har lavet et større interview med Alec Ross. Læs det i nummer 11, som udkommer den 30. marts.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Science fiction rammer velfærdsstaten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger