Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset
17.03.2017 kl. 10.00

Fem gode råd til fremtidens politiker

Fremtidens politikere kommer til at dele noget af magten med borgerne. Det har byrådsmedlem Hans Skou (V) fra Aarhus Kommune allerede prøvet.
tekst Sidsel Boye

Da Aarhus Kommune satte sig for at lave en medborgerskabspolitik, valgte politikerne at invitere borgerne med i arbejdet, og de satte endog en borger i formandsstolen. Resultatet af den øvelse blev ifølge politikerne bedre, end hvis politikerne havde lavet arbejdet på den traditionelle måde.

– Vi fik det ud af samarbejdet, at vi kom til at tænke lidt anderledes, og vil vi være innovative, er vi nødt til at gøre tingene lidt anderledes, og der har borgerne et godt input. Men vi har selvfølgelig stadig ansvaret, siger Hans Skou (V), der er byrådsmedlem i Aarhus Kommune. 

Hans Skou indrømmer, at det kræver noget af politikerne at vende perspektivet og åbne for samarbejdet med borgerne.

– Det kræver forandringsparathed og modet til at give indflydelse fra sig. Det handler også om, hvor langt man tør gå. Om man inddrager eller om man vælger ultimativt at sende en pose penge ud og sige, at nu er det op til borgerne at finde en løsning.

Hans Skou var med på KL’s topmøde fredag formiddag, hvor temaet var fremtidens politikerroller. Det emne er blevet diskuteret i nogle regionale konferencer for kommunalpolitikere, og et af resultaterne er en top fem over gode råd til fremtidens politikere, som deltagerne har fundet frem til ved afstemning.

Ikke så overraskende er det bedste tip, at man sørger for at forberede sig godt. 

– Det kan lyde som lidt af en mormor-ting. Men hvis man vil have indflydelse, skal man altså have gang i knofedtet, lød konklusionen fra dagens ordstyrer Mikael Kamber.

Tip nr. to handler om at prioritere sin tid.

Tip nr. tre handler om at vide, hvor man vil hen, om at være sig selv, og sige hvad man mener. For det er det nemmeste at huske.

Tip nr. fire. Prioriter tid til at møde medborgere og lad dem være en vigtig inspirationskilde til nye politiske initiativer.

Tip nr. fem: Vær innovativ og tænk nyt.

Og på topmødet var der enighed i både blå og rød lejr om, at der skal laves mere politik sammen med borgerne.

Sonja Marie Jensen (S) fra Nyborg Kommune, synes ikke det er tilfredsstillende for politikere bare at sidde og sige ja eller nej til nogle indstillinger.

– Vi er jo valgt på vores visioner og drømme, men vi mangler en platform, hvor vi kan udvikle os og få ideer. Det har de i eksemplet fra Aarhus, siger hun. sib@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fem gode råd til fremtidens politiker Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger