Fra venstre Carsten Helles Rasmussen (V), Gitte Hededam (S) og Svenning Christensen (V). Foto: Lars Horn / Baghuset
Fra venstre Carsten Helles Rasmussen (V), Gitte Hededam (S) og Svenning Christensen (V). Foto: Lars Horn / Baghuset
16.03.2017 kl. 15.30

Mere arbejdsro om skolen, tak

Christiansborg stod for skud, da Martin Damm holdte sin åbningstale på Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg. Folketinget skal give kommunerne arbejdsro i arbejdet med folkeskolereformen, mener flere byrådspolitikere.
tekst Rasmus Eiby og Sille Olsen

Kommunerne skal have fred og ro til at få folkeskolereformen i hus. Det var udmeldingen fra KL’s formand, Martin Damm (V), da han åbnede Kommunalpolitisk Topmøde 2017 i Aalborg.

– Vi kan kun levere, hvis vi får arbejdsro til at få reformen helt i hus. Det er det, Christiansborg har lovet os, sagde han i åbningstalen.

Danske Kommuner har spurgt tre kommunalpolitikere, om de er enige.

Carsten Helles Rasmussen (V), byrådsmedlem i Lejre Kommune

Har kommunerne brug for mere fred til implementeringen af folkeskolereformen?

– Jeg synes i høj grad, der er brug for fred og ro til at implementere skolereformen. Jeg synes, der foregår rigtig mange ting derude, og der er simpelthen brug for arbejdsro, og så skal resultaterne nok komme. Jeg er umiddelbart imod, at man begynder at lave en helt masse eksperimenter med kortere skoledage og sådan noget. Man skal give tid til, at de intentioner, der var med skolereformen, kan oparbejdes. Den tid og arbejdsro skal regeringen også give os.

Hvordan synes du, Christiansborgs retorik om reformen er?

– Den er jo hård. Man er meget hurtig til at dømme, og der synes jeg, at man lige skal trække lidt i hesten. Jeg synes, den er hård, men selvfølgelig skal man også se resultater. Det er klart, at det ikke kommer fra den ene dag til den anden, men vi skal se resultater. Den nye skolereform gik jo meget på at højne det faglige niveau, så der kigger man jo på karakterer. Det er hele formålet med det.

Gitte Hededam (S), byrådsmedlem i Odsherred Kommune

Har kommunerne brug for mere fred til implementeringen af folkeskolereformen?

– Jeg tror, at vi skal have opbygget nogle af tingene ude i kommunerne, så vi får en chance for at arbejde med det her. Og så er det måske rigtigt, at der skal tilføjes noget økonomi, og det var også noget af det, som statsministeren lovede. Man skal ikke gå ind og ændre på noget af det her. Giv dem lige en chance, den der topstyring er for voldsom. De skal give skolerne og kommunerne noget arbejdsro til at finde et fodfæste i denne reform.

Synes du, at Christiansborg taler folkeskolereformen ned?

– Ja det gør de jo, når de på nuværende tidspunkt allerede begynder at pille ved nogle af disse ting. Det er jo ligesom, at man hele tiden skal ind og sætte et nyt fingeraftryk på noget af det, man har besluttet for blot et halvt år siden. Sådan nogle ting, som det her, det tager tid. Alt det med den åbne skole, og få den ind i folkeskolen, det tager tid.

Svenning Christensen (venstre), byrådsmedlem i Hjørring Kommune

Har kommunerne brug for mere fred til implementeringen af folkeskolereformen?

– Den skal have tid. Den skal have tre-fire år, inden man kan se frugterne af den. Vi har arbejdet virkelig meget ude i kommunerne for at få den implementeret. Men det er en kæmpe udfordring samtidig med, at der bliver sparret på folkeskolerne. Der er mange ting, som er kommet ind i folkeskolerne på en gang, så det gør det svært at implementere. Christiansborg har jo lavet folkeskolereformen. De vil gerne have, at vi implementerer den, og at det er os, som står for den. Men vi fik jo ikke fuldt ud finansieret folkeskolereformen, og det døjer vi også med.

Synes du, at Christiansborg taler folkeskolereformen ned?

– Det tror jeg nok nærmere, at de gør ude i kommunerne. Men jeg tror ikke, at den bliver talt ned fra Christiansborg. Vi havde mange vanskeligheder på folkeskoleområdet da reformen kom, og den gjorde det ikke nemmere.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mere arbejdsro om skolen, tak Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger