Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.05.2017 kl. 12.54

Danskerne vil hellere krydse Atlanten end Storebælt

På begge sider af Storebælt foretrækker danskerne at finde arbejde i USA eller Canada frem for på den anden side af Storebælt, viser ny undersøgelse.

Danskerne er ikke særlig meget for at flytte sig på tværs af landet efter arbejde. Mobiliteten er så lav, at den skaber store problemer for virksomheder, som oplever alvorlig mangel på arbejdskraft. Sådan lyder det fra blandt andre Dansk Erhverv i en kommentar til ny måling lavet af YouGov for KL's nyhedsbrev Momentum.

I målingen, der er lavet blandt et repræsentativt udsnit af den 18-74 årige befolkning, svarer indbyggerne på begge sider af Storebælt, at de foretrækker at arbejde i enten USA eller Canada frem for på den anden side af Storebælt.

I tre ud af fem regioner foretrækker man i det hele taget at arbejde i USA eller Canada frem for i en anden dansk region. Og i de to sidste, Region Syddanmark og Sjælland, er det kun den nærmeste storby – henholdsvis Aarhus og København – der er mere attraktiv end en tur over Atlanten.

Blandt borgere i Region Hovedstaden kan 32 procent forestille sig at arbejde i Nordamerika, mens tanken om et job i Aalborg kun tiltaler 10 procent. Omvendt kan 23 procent af de residerende i Region Nordjylland se et arbejde oversøisk for sig, mens bare 14 procent anser det for en mulighed at brødføde sig i Storkøbenhavn.

Generelt er ønsket om at arbejde i en anden region ikke videre udbredt blandt danskerne. Blot fire procent af beboerne i Region Sjælland er åbne for at have deres skrivebord stående i Sønderborg, ligesom beskedne to procent af folket i Region Syddanmark drømmer sig til enten Lolland eller Falster for at forsørge sig selv.

For Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, beviser det, at danskere er stedbundne, når han ser på, hvilke områder af kongeriget de kan forestille sig at fortsætte karrieren i.

LÆS OGSÅ Medborgerskab på hjul

Mangel på arbejdskraft

I Dansk Erhverv er arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent Peter Halkjær bekymret over den manglende villighed til at flytte efter arbejde.

– Det er en kæmpe udfordring for et arbejdsmarked, hvor beskæftigelsen er høj. Mangel på arbejdskraft er i forvejen med til at bremse virksomheder i at indfri de ønsker, de har om at opretholde deres aktivitetsniveau eller øge det. Derfor er det et problem, at folk ikke vil flytte efter, hvor jobbene er, siger Peter Halkjær til Momentum.

En af de kommuner, der oplever konsekvensen af den tendens, er Sønderborg. Ifølge målingen er det kun otte procent af danskerne, der kan se sig selv arbejde i Sønderborg.

Ifølge Borgmester Erik Lauritzen (S) er det problematisk for de lokale virksomheder og kommunen som sådan.

– Vi har rigtig mange mellemstore og mindre virksomheder, der egentlig er førende på deres felt, og som i de kommende år vil vokse. Men hvis ikke de kan få det mandskab, de skal bruge til deres udvikling, flytter de jo væk. Det er en katastrofe for Sønderborg, men kan også ende med at blive det for Danmark, siger han. 

Emneord
Mobilitet, Demografi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Danskerne vil hellere krydse Atlanten end Storebælt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger