Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.05.2017 kl. 10.33

Whistleblower afslørede snyd med handicapsager

Københavns Kommunes whistleblowerordning har i det seneste år opfanget 12 sager, der fået konsekvenser for forvaltningen.
tekst Rudi Holm

Københavns Kommunes Borgercenter Handicap blev i efteråret taget i bevidst at forsinke handicappedes sager for at overholde de måltal, som borgerrepræsentationen havde sat op for forvaltningen. Det fortæller Københavns Kommunes borgerrådgiver i sin nyligt udgivne årsrapport.

Via en anonym henvendelse i forbindelse med kommunens whistleblowerordning kom det for en dag, at afdelingens medarbejdere for at overholde målet om, at 80 procent af alle sager skal være behandlet indenfor den lovkrævede frist, havde fået ordrer om at sylte sager, selv om de var færdigbehandlede og klar til at blive sendt ud til borgerne.

– Man risikerede dermed, at en afgørelse kunne ligge klar på en sagsbehandlers computer i ugevis. Andelen af fristoverskredne sager blev på den måde holdt kunstigt nede, så man ikke kom under 80 procents fristoverholdelse, skriver borgerrådgiver Johan Busse i sin årsrapport.

Forvaltningens direktion beklagede efterfølgende, at god forvaltningsskik og hurtighedsprincippet var blevet overtrådt.

LÆS OGSÅ Lolland frifundet i principiel sag om støtte til elitesvømmer

Sagen understreger ifølge Johan Busse, at kommunens whistleblowerordning kan være med til "at afdække uholdbare forhold eller praksisser".

– I dette tilfælde snyd med politisk overvågede måltal, som formentlig kunne være opretholdt i længere tid, pointerer borgerrådgiveren.

Københavns Kommunes whistleblowerordning har fra april 2016 til 31. marts 2017 modtaget 39 henvendelser. Henvendelserne omfattede 45 sager. I 12 tilfælde fik henvendelserne konsekvenser i forvaltningerne i form af blandt andet skærpet tilsyn og disciplinære reaktioner.

Whistleblowerordningen i København blev oprettet i 2012. Den er foreløbig forlænget frem til 2019. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ Efterlyser flere hænder til at klare coronakrisen

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Whistleblower afslørede snyd med handicapsager Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger