De unge i Albertslund, der bliver de første til at få et borgerforslag behandlet i en kommunalbestyrelse, samlede underskrifter på papir. Fremtidige forslagsstillere kan gøre det via kommunens hjemmeside. Foto: Albertslund
De unge i Albertslund, der bliver de første til at få et borgerforslag behandlet i en kommunalbestyrelse, samlede underskrifter på papir. Fremtidige forslagsstillere kan gøre det via kommunens hjemmeside. Foto: Albertslund
19.05.2017 kl. 15.28

Første borgerforslag skal behandles i byråd

Albertslund Kommune har indført, at borgere med et bestemt antal underskrifter kan få et forslag behandlet i kommunalbestyrelsen. Det er lykkedes en flok musikalske unge. Det er første gang et borgerforslag behandles i Danmark.

Styrelsesloven tillader normalt ikke, at borgere selvstændigt kan fremsætte et forslag til byrådet. Men i Albertslund Kommune har man indført ordning, hvor en eller flere borgere kan stille et forslag til kommunalbestyrelsen, hvis man har mindst 672 underskrifter. Antallet svarer til det antal stemmer et mandat koster i kommunalbestyrelsen.

En gruppe musikalske unge har nu skaffet de tilstrækkelige underskrifter til et forslag om et lokale til unge musikere, der mangler et sted at være i Albertslund. Dermed kommer landets første borgerdrevne forslag nu på dagsorden i en kommune. Det sker formentlig på det sidste kommunalbestyrelsesmøde inden sommerferien.

Faik Bilgic er en af de unge, der har været på gaden og skaffet underskrifter.

– Det har været fedt nok, for vi ved også, at vi kan få en del ud af det, hvis tingene går op i en højere enhed. Vi har fået øjnene op for, at vi godt kan gøre ting selv, siger han til DR.

LÆS OGSÅ Forskere inviterer politikere til at finde svar: Demokratiet skal styrkes

De unge har fået hjælp til indsamlingen af partiet Alternativet, der ikke har plads i byrådet.

Albertslunds Borgmester Steen Christiansen (S) ser frem til at præsentere de unges forslag for byrådet.

– Jeg synes, at det er en rigtig god idé, at borgerne har en mulighed for at stille direkte forslag i byrådene, og jeg tror, at vi på den måde kan styrke det lokale demokrati, siger Steen Christiansen til DR.

Forslag online

Faik Bilgic og de andre unge har samlet underskrifterne på papir. Men fremover kan borgerne stille forslaget på kommunens hjemmeside og samle underskrifter ad den vej.

LÆS OGSÅ Vordingborg er kåret som årets ungdomskommune

– Vi har nu fået systemet op at køre, så borgerne nu kan stille forslag her. Det er selvfølgelig kun borgere fra Albertslund, der kan stille forslag og skrive under. Det tjekker vi naturligvis, siger kommunikationskonsulent Janus Enemark Nissen.

Oprindelig var det SF i Albertslund, der stillede forslaget om, at borgerne kan få forslag behandlet i byrådet.

De havde fundet inspiration i Rødovre Kommuner, der har indført en lignende ordning. 

Her kan borgerne også stille forslag på kommunen hjemmeside og forsøge at samle de nødvendige underskrifter. I Rødovre kræver det imidlertid 1305 underskrifter.

LÆS OGSÅ Flere kommuner efterspørger domsmænd med anden etnisk baggrund

– Det skyldes, at man oprindeligt tænkte, at der skulle samles 2610 underskrifter bag et forslag, hvilket er Rødovres postnummer. Da man så tænkte, at det var for mange, halverede man antallet. Man kan se flere forslag på hjemmesiden, men ingen af dem har opnået det tilstrækkelige antal stemmer. Derfor har ingen forslag endnu været til behandling i kommunalbestyrelsen, siger Rødovre Kommunes kommunikationskonsulent Rasmus Thye Lynghøj til Danske Kommuner.

Flere kommuner overvejer en lignende ordning.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Første borgerforslag skal behandles i byråd Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger