Foto: Helsingør Kommune
Foto: Helsingør Kommune
18.05.2017 kl. 11.55

Headspace kan betale sig

Det kan betale sig for kommunerne at etablere og støtte Headspace-centre, der yder rådgivning til sårbare unge, viser ny rapport. Den tidlige hjælp til de unge kan være med til at fastholde dem i uddannelse og arbejde, hvilket der er store samfundsmæssige og økonomiske gevinster i.

En tidlig indsats betaler sig har været et mantra, der er blevet gentaget mange gange, når der er blevet diskuteret tiltag på det sociale område i kommunerne. "Invester, før det sker", har blandt andet været KL's slogan.

Analysebureauet Incentive konkluderer i en ny rapport, at der er noget om snakken, når det kommer til Headspace. Det er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år, som er baseret på frivillighed og et samarbejde med kommunerne. I dag er der centre i 16 kommuner, hvor 400 frivillige yder rådgivning.

Ifølge rapporten ser regnestykket sådan ud, at der er besparelsespotentiale for det offentlige på 2 til 3,4 millioner kroner for hvert center, fordi de positive effekter overstiger omkostningerne ved at drive et Headspace-center. Ifølge Headspaces oplysninger er de årlige omkostninger for at drive et gennemsnitligt center 1,8 millioner kroner. Herudover kommer kommunernes udgift, der typisk består i en omkostning til husleje og en fremskudt kommunal medarbejder.

Dertil kommer andre positive effekter, som er vanskelige at sætte tal på, og som ikke indgår i regnestykket. Det er blandt andet forøget livskvalitet, reduceret belastning af de pårørende og reduceret pres på socialindsatsen i kommunerne.

LÆS OGSÅ Sårbare børn og unge risikerer at blive tabt i puljeræs

Flere fastholdes

Et af de områder, hvor rådgivningen i Headspace-centrene kan spare det offentlige for penge, er uddannelsesområdet. Rapporten konkluderer, at de unges frafald på uddannelse mindskes. Mange af de unge, der får kontakt med Headspace, har så mange sociale og psykiske problemer, at de vælger at droppe ud, fordi de ikke kan overskue skolen i en problematisk hverdag.

At fastholde de unge i uddannelse og beskæftigelse udgør det største samlede besparelsespotentiale. Unge, der kæmper med alvorlig psykisk mistrivsel, har mere end dobbelt så stor risiko for at droppe ud af skolen, og unge, der har dårligt mentalt helbred, har dobbelt så stor risiko for at droppe ud af videregående uddannelser og har svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet.

– Vi kan se af den her rapport, at Headspace er stand til at opsnappe de unge, inden problemerne vokser sig så store, at de unge dropper ud af deres uddannelse, siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), der er formand for Headspace.

Hun er meget tilfreds med rapportens konklusioner.

LÆS OGSÅ Færdigbehandlede psykiatripatienter skal have bedre kommunale tilbud

– Rapporten kan være med til at gøre det klart for kommunerne, hvor vigtigt det er, at man sætter tidligt ind med forebyggende indsatser over for unge, der har det svært. Også at det ikke nødvendigvis er det helt store apparat, der skal til. Der er måske noget, der plager den unge, men at det er noget, der kan løses med det rådgivningstilbud, Headspace giver de unge. Det har en god effekt, at de har et sted at gå hen uden at blive visiteret og blive en del af det kommunale system, men i stedet helt anonymt få nogen at snakke med om sine sorger og bekymringer. Dermed kan man opleve, at man ikke er alene om at have den slags problemer, og at problemer kan løses, inden de bliver behandlingskrævende, siger Benedikte Kiær.

Borgmesteren påpeger, at en fordel ved Headspace også er, at man får fat i de unge, der kan have brug for mere hjælp som for eksempel psykologhjælp eller en boligsocial indsats.

De unges præmisser

Helsingør Kommune fik sit eget center sidste efterår. Det, Headspace ifølge Benedikte Kiær gør så godt, er, at de giver de unge et tilbud på deres egne præmisser.

– Det kører virkelig fint. Kommunens involvering består i, at man levere noget finansiering og lokaler. Det vigtige er også, at der er kontakt til det kommunale system i form af en kommunal medarbejder, der er ude i centeret nogle timer om ugen. Det er vigtigt, når man støder på de unge, der har brug for noget mere, end det Headspace kan tilbyde, siger Benedikte Kiær.

LÆS OGSÅ Borgmester vil styrke indsatsen overfor angst

Det kan altså godt betale sig for kommunen. Udgifterne til andre tilbud falder nemlig. En anden central konklusion i rapporten fra Analysebureauet Incentive er, at fem ud af seks af de første byer, der fik oprettet Headspace-centre, kan se et markant større fald i brugen af psykologhjælp end resten af landets gennemsnit. For eksempel har de to Headspace-kommuner – Aalborg og Roskilde – oplevet et fald på henholdsvis 21 procent og 43 procent.

Om Headspace

Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. Ingen problemer er for store eller små, og alt foregår på de unges præmisser.

Der er ingen ventetid, og man kan ringe, sende en mail, chatte eller lægge vejen forbi det nærmeste Headspace og få en samtale. 

Headspace, der har eksisteret siden 2013, har 400 frivillige på landsplan.

Headspace arbejder tæt sammen med de kommuner, hvor der er et Headspace-center.

Det er et initiativ under Det Sociale Netværk og er støttet af blandt andet Det Obelske Familiefond.

Der er Headspace-centre i Aabenraa, Aalborg, Ballerup, Billund, Esbjerg, Horsens, Helsingør, Herning, København, Odense, Roskilde, Rødovre, Albertslund, Greve, Herlev og Hvidovre.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Headspace kan betale sig Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger