Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.05.2017 kl. 13.14

Aalborg vil nedbringe risiko for vold på botilbud

En ny metode, der skal forebygge vold, bliver nu indført på Aalborg Kommunes botilbud.
tekst Rasmus Eiby

Med den nye metode, Systematisk Risikovurdering, vil Aalborg Kommune nedbringe risikoen for, at borgerne på botilbud udøver voldelig adfærd. Det skal skabe mere tryghed for personalet.

– Vi oplever i lighed med andre kommuner, at borgere bliver udskrevet meget hurtigere fra psykiatrien til vores tilbud end før i tiden. I takt med, at borgerne udskrives tidligere, oplever vi en stigende risiko for vold på vores botilbud. Vores medarbejdere skal kunne føle sig trygge på deres arbejdsplads, og derfor styrker vi nu vores indsats for at forebygge vold ved at indføre Systematisk Risikovurdering, forklarer rådmand Thomas Krarup (K).

Metoden består af to elementer. Det første er en tjekliste, der skal bruges tre gange dagligt. Den er inspireret af Brøset Violence Checklist (BVC), der er udviklet af retspsykiatrien i Norge. Med hjælp fra listen kan de ansatte forudsige voldelig adfærd fra en borger 24 timer frem i tiden. Dette gøres ved, at der systematisk føres tjek på borgerens adfærd. Thomas Krarup understreger, at valget er falde på BVC, da den er videnskabeligt funderet til at screene borgere for truende adfærd.

Det andet element i Systematisk Risikovurdering er en personlig plan for, hvordan medarbejdere kan hjælpe borgeren med at nedtrappe en voldelig og truende adfærd og dermed voldsrisikoen. Her er det den pædagogiske metode, Pædagogisk Intervention (PI), der er nøglen. Målet med metoden er at finde og arbejde med årsagen til, at den enkelte borger føler sig presset.

LÆS OGSÅ Strandvænget skubber udviklingen i gang
FOR ABONNENTER

Planen for hvordan, der skal ageres, hvis en borger føler sig presset, lægges sammen med borgeren i en periode, hvor borgeren har det godt. Med planen sikres det, at alle medarbejdere agerer ens, når borgeren bliver presset og skal have hjælp til at blive rolig igen.

− PI er en metode, vi har udviklet i Handicapafdelingen i Aalborg Kommune i samarbejde med Socialstyrelsen. Både medarbejdere og borgere er trygge ved metoden, som kan hjælpe den enkelte borger ud af situationer, der kan føre til voldelig adfærd. PI er derfor den faglige kerne i vores pædagogiske arbejde med borgeren, mens tjeklisten er et redskab til at øge sikkerheden for medarbejdere ved at konstatere tidlige tegn på truende adfærd, fortæller handicapchef Alice Aagaard Hagemann.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aalborg vil nedbringe risiko for vold på botilbud Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger