Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.05.2017 kl. 11.16

Vindmølleindustrien: Kommunerne tager ikke ansvar

Vindmølleindustrien er ærgerlige over, at nogle kommuner ikke vil opstille flere vindmøller, og opfordrer derfor regeringen til at drøfte kommunernes rolle i planlægningen. KL’s formand for Teknik- og Miljø mener, at hensynet til borgerne kommer først.
tekst Sille Olsen

Folketinget bør at overveje, om kommunerne fortsat skal stå med ansvaret for at planlægge opstilling af vindmøller.

Det mener vindmølleindustriens administrerende direktør Jan Hylleberg.

Hans udmelding kommer i kølvandet på en beslutning i Morsø Kommune. Her har man netop valgt at sige nej til at opstille flere vindmøller i kommunen.

Jan Hylleberg mener generelt ikke, at kommunerne løfter planlægningsopgaven med vindmøllerne, som de egentlig har ansvaret for.

LÆS OGSÅ Jeg vil hellere lukke en skole end rejse en vindmøllepark
FOR ABONNENTER

− Det ligger som en naturlig del af den eksisterende energiaftale, at vi skal nå nogle bestemt mål for den grønne omstilling frem til 2020. I den nuværende arbejdsdeling mellem stat, regioner og kommunerne er det kommunerne, som har opgaven med at planlægge for det åbne land. Derfor må det få den betydning, at Folketinget bliver nødt til at diskutere, om kommunerne fortsat kan opretholde den opgave, når en række kommuner ikke engang vil tage debatten med lokalbefolkningen om, hvorvidt man skal have vindmøller eller ej, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Jørn Pedersen (V) som er borgmester i Kolding Kommune og formand for Teknik- og Miljø i KL forstår Jan Hyllebergs holdninger. Han påpeger dog samtidig, at kommunerne lytter til borgerne, og det i sidste ende er dem, der skal tages hensyn til.

− Jeg anerkender, at der er en frustration i vindmøllebranchen. De overholder umiddelbart afstandskrav og støjkrav, men de får alligevel nej til projekter. Men det er jo ikke rigtigt, at der ikke er villighed til at tage debatten ude i samfundet, det er jo der, at udfordringerne opstår, siger Jørn Pedersen.

Selvom Jan Hylleberg har opfordret Folketinget til at overveje, hvor ansvaret fremover skal ligge, mener han stadig, at kommunerne er de optimale til at stå med ansvaret.

LÆS OGSÅ Lokalplan for Danmarks største vindmøllepark bliver ophævet

− Fra industriens side har vi hele tiden haft det synspunkt, at det giver bedst mening, at kommunerne har den her opgave og tager den lokale debat om, hvordan man bedst kan etablere vindmølleprojekter. Vi oplever, at kommunerne ikke længere vil varetage den opgave, og så bliver man jo nødt til at tage en diskussion om, hvordan det her arbejde skal varetages fremadrettet, siger Jan Hylleberg

Det er vigtigt, at borgerne bliver taget med på råd, når der skal opstilles nye vindmøller, påpeger Jørn Pedersen. Derfor tror han også på, at regeringen ville ende med at lytte til borgernes ønsker om vindmøllernes placering, og derfor løbe ind i de samme placeringsproblemer, som kommunerne vil stå med.

− Hvis regeringen tager over, kan konsekvenser være, at der bliver stillet vindmøller op, hvor borgerne absolut ikke ønsker dem. Det vil være dybt underligt, at man vil lave et så stort indgreb i de kommunale landskaber, uden kommunerne bliver hørt. Jeg kan slet ikke forestille mig, at Folketinget reelt skal til at beslutte, hvor en vindmølle præcis skal stå ude i en kommune, siger Jørn Pedersen.

Emneord
Miljø, Energi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vindmølleindustrien: Kommunerne tager ikke ansvar Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger