03.05.2017 kl. 11.45

Politiske styringsredskaber påvirker forskelligt

Der er stor forskel på, hvilke styringsformer der har størst betydning for de forskellige faggrupper inden for beskæftigelsesområdet, viser ny rapport.
tekst Sille Olsen

På beskæftigelsesområdet har sagsbehandlere størst udbytte af lovgivning og regler, som de kan bruge i deres arbejde med borgerne, hvorimod ledere og politikere har størst udbytte af økonomiske incitamenter. Her har blandt andet refusionsreformen en stor betydning, da den spiller en central rolle i tilrettelæggelsen af budget og i organiseringen af beskæftigelsesindsatsen.

Det viser rapporten Styring af den kommunale beskæftigelsesindsats, som er lavet af SFI.

Mellem ledere og sagsbehandlere er der overordnet enighed om, at styringstiltagende i de seneste reformer og de nuværende styringstiltag understøtter hinanden. En del oplever dog, at der er modsætning mellem lovkravene om en helhedsorienteret sagsbehandling og en stram økonomisk styring i kommunerne.

Det kan skabe problemer, hvis medarbejderne ikke oplever, at lovgivningen og rammerne giver mening.

− Medarbejdernes opfattelse af styringsredskaberne er afgørende. International forskning peger på, at det hæmmer virkningen, hvis medarbejderne opfatter reglerne som dårlige eller uhensigtsmæssige, siger Frederik Thuesen, der er leder af undersøgelsen.

Flere ledere og sagsbehandlere mener også, at de mange og hurtige ændringer, der er kommet på beskæftigelsesområdet i de seneste år, har skabt nogle udfordringer. Her har sagsbehandlere oplevet, at vejledninger og it-systemer ikke har været klar, når de nye ændringer skulle træde i kraft.  

LÆS OGSÅ Roskilde har succes med håndholdt jobindsats

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Politiske styringsredskaber påvirker forskelligt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger