Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
03.05.2017 kl. 14.20

Minister vil stoppe fjernvarmeselskabers regnefidus

I et nyt lovforslag vil energiminister Lars Christian Lilleholt (V) sætte en stopper for, at regningen ender ved kunderne, hvis kommunerne tager penge ud af fjernvarmeselskaberne.
tekst Rasmus Eiby

For at stoppe fjernvarmeselskaberne i at udnytte en regnskabsfidus, der kan hive ekstra milliarder ud af kunderne, fremsætter energiminister Lars Christian Lilleholt (V) et nyt lovforslag. Det skal med øjeblikkelig virkning sætte en stopper for, at kommunerne tager penge ud af fjernvarmeselskaberne og dermed regnskabsfidusen.

− For mig er det afgørende, at vi nu og her får strammet reglerne, så kommunerne og deres selskaber fremover ikke længere har mulighed for at få en urimelig forrentning af deres historiske indskudskapital. Og så vi sikrer, at forbrugernes penge bliver i sektoren eller sendes retur i form af investeringer og lavere varmepriser. Dermed sikrer vi, at varmeforbrugernes penge ikke kan bruges på alt muligt andet som at bygge svømmehaller, skriver Lars Christian Lilleholt i en endnu ikke offentliggjort pressemeddelelse.

Grunden til, at der nu bliver kigget på reglerne, er, at Finans i marts kunne afsløre, at Eniig Varme i Herning havde fået lov til at hive forrentningen af et såkaldt indskudskapital ud af sine kunder. Ifølge Finans ville den fidus koste kunderne et samlet beløb på 172 millioner kroner. Nu har 60 fjernvarmeselskaber ansøgt om det samme, hvilket potentielt vil koste kunderne 3,4 milliarder kroner.

Da fjernvarmeselskaber oftest er ejet af kommuner, vil lovforslaget sørge for, at kommunerne modregnes 100 procent i deres bloktilskud for det beløb, de tager ud af fjernvarmeselskaberne. Forslaget strammer samtidig reglerne for forrentning af indskudskapital.

De 60 ansøgninger, der allerede ligger, kan der til gengæld ikke gøres noget ved, da det vil være at lovgive med tilbagevirkende kraft. 

LÆS OGSÅ Svendborg faldt i vandet
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister vil stoppe fjernvarmeselskabers regnefidus Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger