Vibeke Ejlertsen, byrådsmedlem i Nyborg Kommune. Foto: Socialdemokratiet
Vibeke Ejlertsen, byrådsmedlem i Nyborg Kommune. Foto: Socialdemokratiet
02.05.2017 kl. 11.45

Sexchikane sag er et wake up call

I Nyborg Kommune har gruppeformændene været indkaldt til et krisemøde i kølvandet på Sonja Marie Jensens (S) anklager om sexchikane. På mødet blev det slået fast, at byrådet tager stærk afstand fra sexchikane.
tekst Sille Olsen

Byrådsmedlemmerne i Nyborg Kommune tager stærk afstand fra sexchikane, og der skal være øget fokus på, hvordan politikerne taler til hinanden. Det blev gruppeformændene enige om på et krisemøde mandag eftermiddag.

På mødet, som var indkaldt af borgmester Kenneth Muus (V) efter Sonja Marie Jensens anklager om sexchikane, blev der lavet en samlet udtalelse, som nu skal gives til alle medlemmer af byrådet. Her bliver det slået fast, at byrådet tager stærk afstand fra sexchikane, og at det er afgørende, hvordan medlemmerne taler til hinanden. Herunder at kommentarer, som kan opfattes sexistisk, på ingen måde er okay.

− Det vigtigste for mig er, at når der kommer en udtalelse fra en, som har sådan en oplevelse, så er det noget, man skal tage fat i. Det vigtigste er, at man adresserer det, og det er alle partierne enige om, siger Kenneths Muhs. 

På mødet blev det også gjort klart, at der ikke skal tages stilling til, hvorvidt Sonja Marie Jensen er blevet udsat for sexchikane, men at det er hendes oplevelse, og ingen kan ændre på, hvad hun har følt og oplevet.

− Vi var enige om, at der ikke var nogen, som skulle beklikke den hæderlighed, som jeg oplever, at Sonja Marie har, og drage i tvivl, hvad der er sket. Det er hendes oplevelse, og anderledes kan det ikke være. Det var vi helt fri for i dag, og det var jeg spændt på, om vi kunne være. Der er jo nogen, som har udtalt sig om, at det ikke er hende der er offer, men at det er mændene, som er anklaget, som er ofre, siger Vibeke Ejlertsen, formand for Socialdemokraterne i Nyborg Kommune.

LÆS OGSÅ Efter kritik af sexchikane: Byrådet er splittet
FOR ABONNENTER

I Nyborg Kommune vil der fremover blive arbejdet for at tydeliggøre, at sexisme og sexchikane ikke er okay, og at måden, politikerne taler til hinanden, skal ændres.

− Det her er en del af en kultur. Det er ikke noget, som bare kommer over en nat. Kulturforandringer kan tage et stykke tid, så derfor går vi nu i gang med det. Jeg tror, at den her oplevelse har været et wake up call for mange af byrådets medlemmer, siger Vibeke Ejlertsen.

Fokus på sexisme

Vibeke Ejlertsen har selv før forsøgt at skabe fokus omkring, hvordan politikerne taler til hinanden.

− Jeg synes, at når det nu er kommet frem, har vi skabt mulighed for at tage den her drøftelse nu. Sådan som jeg kan se, at debatten har foregået i medierne, kan det se ud til, at der også er grund til at sætte fokus på det i andre kommuner, siger Vibeke Ejlertsen.

Ved et møde i økonomiudvalget blev der allerede den 18. april vedtaget et kodeks, hvor der står, at byrådsmedlemmerne skal tale ordentligt til og med hinanden.

LÆS OGSÅ Ung, kvindelig byrådspolitiker: Jeg skal stå model til seksuelle tilnærmelser

− I Kodekset står der blandt andet, at vi behandler og omtaler hinanden respektfuldt og ordentligt. Respektfuldt og ordentligt er der åbenbart forskellige definitioner af, så vi må blive lidt tydeligere på, hvad det indebærer, så vi kan få en fælles forståelse af, hvad det skal dække over. Nu er vi kommet så langt, at vi kan sige, at sexistiske kommentarer ikke er i orden, og det, synes jeg, er et skridt i den rigtige retning.

Selvom Vibeke Ejlertsen selv har oplevet, at tonen i byrådet ikke altid er helt pæn, tror hun ikke, at det er noget, hendes mandlige kolleger nødvendigvis har gjort i en ond mening.

− Jeg tror, at lyset på den her sag har gjort nogen vældigt overrasket over, at det, de siger, i virkeligheden er sexistisk. Det har de måske aldrig tænkt på. For nogen kan det være en del af en hverdagsadfærd, og det er først, når nogen rusker en, at man får øje på, hvad man har sagt, siger Vibeke Ejlertsen.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sexchikane sag er et wake up call Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger