Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
02.05.2017 kl. 10.58

Mandlige pædagoger må ikke forbydes at hjælpe med toiletbesøg

Børnehaver må ikke fremsætte retningslinjer, der forbyder de mandlige pædagoger at hjælpe børn på toilettet. Det har Ligebehandlingsnævnet afgjort i en principiel sag.
tekst Rasmus Eiby

En børnehave havde i fem år retningslinjer for, at deres mandlige pædagoger ikke måtte hjælpe børnene ved toiletbesøg, ble- og tøjskifte. Det er i mod ligebehandlingsloven, slår Ligebehandlingsnævnet fast i en principiel sag.

Det er Institut for Menneskerettigheder, der har indbragt sagen, og de gjorde gældende, at børnehavens retningslinjer var udtryk om forskelsbehandling på grund af køn. Det giver Ligebehandlingsnævnet dem medhold i.

I nævnets begrundelse lægger de vægt på, at der er direkte forskelsbehandling, når en person på grund af køn behandles ringere, end en anden person bliver. Samtidig er der indirekte forskelsbehandling, når retningslinjerne gør, at de mandlige pædagoger kan udføre deres arbejde ringere end deres kvindelige kolleger.

Det pointeres også, at børnehaven ikke havde søgt om dispensation til at fravige ligebehandlingsloven.

LÆS OGSÅ Flere på fultid: Nøglekommuner skal bane vejen

Siden 1. januar 2016 har det været muligt for Institut for Menneskerettigheder at indbringe principielle sager for Ligebehandlingsnævnet, der for eksempel rejser uafklarede fortolkningsspørgsmål eller er indgribende overfor en større gruppe mennesker.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mandlige pædagoger må ikke forbydes at hjælpe med toiletbesøg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger