Foto: KL
Foto: KL
19.06.2017 kl. 12.58

KL’s u-landschef på pension

KL har over en lang årrække hjulpet med udviklingen af lokalstyre i både centraleuropæiske, afrikanske og asiatiske lande. De mange projekter er gennemført over 27 år af KL’s internationale konsulentenhed, som er en del af den generelle konsulentvirksomhed KLK, og det er kontorchef Holger Pyndt, der er drivkraften i denne internationale udviklingsbistand.  Efter 35 år i KL går han på pension med udgangen af juni måned.

Med udgangspunkt i en uddannelse som cand.mag. i russisk, dansk og filosofi samt en HD i udenrigshandel, interesse for andre landes kultur og danske samfundsforhold havde Holger Pyndt gode generelle forudsætninger for at være spydspids i internationalt udviklingsarbejde. Han indledte sin karriere i KL i 1982 på skattekontoret, skiftede herfra til direktionssekretariatet og repræsenterede KL på administrativt plan i Europarådet.

Det internationale virke tog fart, da Berlinmuren blev væltet i 1989, og omvæltningerne i Øst- og Centraleuropa åbnede muligheder for, at KL kunne bistå de tidligere østblok-lande med opbygningen af demokratiske kommunestyrer. Det blev overladt Holger Pyndt at opbygge KL’s internationale konsulentbistand, og med flydende russisk- og engelskkundskaber var han kvalificeret til opgaven. Den internationale konsulentenhed blev placeret i KL’s generelle konsulentvirksomhed.

I 1990’erne stod reformerne i Baltikum samt Øst- og Centraleuropa øverst på dagsordenen, og KL’s indsats var især koncentreret i de baltiske lande: Letland, Estland og Litauen. Særlig intensiv var indsatsen i Letland, og den førte til en hædersbevisning til Holger Pyndt fra den lettiske statsminister. Men KL var også aktiv i Polen, Ungarn, Bulgarien, Rumænien, Kroatien og Rusland. I 1998 blev der også bud efter KL med hjælp til kommuneforeninger i udviklingslandene Uganda og Nepal, og herfra blev bistanden gradvist udvidet til at omfatte ti lande i Afrika og seks i Asien, hvor projekterne blev udført af KL, men finansieret af Danida, Verdensbanken, UNDP eller EU. Senere kom Mellemøsten til med indsats i Yemen, Jordan, Palæstina og Tunesien i perioden 2004-2016, ligesom et EU-program førte til store projekter i Polen, Rumænien, Serbien og Kosovo.

LÆS OGSÅ KL-konsulent bliver kulturdirektør i Vejle Kommune

Holger Pyndt har været god til at etablere samarbejde med andre parter i udviklingsbistanden, og i for eksempel Letland var andre med til at yde bistand under KL’s vinger: Indenrigsministeriet, Den kommunale Højskole, Danmarks Forvaltningshøjskole, Baltisk Uddannelsesø (Bornholm) og kommunale praktikere.

Holger Pyndts fratræden på pension markeres med en reception på fredag den 23. juni kl. 14.30-16.30 i KL-Husets mødecenter.

Emneord
Navne

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL’s u-landschef på pension Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger