– Voksenmobning rammer relativt få, men det rammer til gengæld hårdt og med meget store konsekvenser, siger organisationspsykolog Liv Stairheim. Foto: Sidsel Boye
– Voksenmobning rammer relativt få, men det rammer til gengæld hårdt og med meget store konsekvenser, siger organisationspsykolog Liv Stairheim. Foto: Sidsel Boye
17.06.2017 kl. 06.46
Video

Vidner kan stoppe mobning

Risikoen for at miste jobbet og for at blive langtidssygemeldt er dobbelt så stor for mobbeofre. Og der er ingen undskyldning for at være passiv tilskuer til mobning.
tekst Sidsel Boye

De nordiske lande er på forkant, når det gælder viden om mobning på arbejdspladsen, og danske forskere skriver lærebøger til psykologuddannelsen i udlandet. Ikke desto mindre har hele 11-12 procent inden for det seneste år oplevet at blive mobbet af en kollega.

Men sådan behøver det ikke at være, viser debatten i Arbejdsmiljøloungen på Folkemødet, hvor organisationspsykolog Liv Stairheim gav tilhørerne en lektion i, hvordan vidner til mobning kan gøre en forskel.

Det er ganske vist lettere sagt end gjort. For selv om man er vidne, er det ikke givet, at man har modet til at gribe ind. Det viser en kortlægning af vidnerollerne, som Branchearbejdsmiljørådet for service og tjenesteydelse har lavet. Man kan som kollega både være kuglestøber eller assistent for mobberen. Man kan også være mægler, sympatisør eller direkte forsvarer for offeret. Eller man kan bare være passiv.

Det er heller ikke helt enkelt for den ansvarlige ledelse at gribe ind på den rigtige måde. Men man kan hente støtte i en meget effektiv og imponerende velspillet novellefilm med titlen, ”Ikke fordi det rager mig”, som liger på YouTube. Den er produceret af branchearbejdsmiljørådet.

LÆS OGSÅ Overskud og godt humør

Ifølge Åse Marie Hansen, professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet er der god grund til at undgå mobning. Også af hensyn til samfundsøkonomien.

– Mobbeofre har cirka dobbelt så stor risiko for at ryge ud af arbejdsmarkedet og cirka dobbelt så stor risiko for at få langtidssygefravær, siger professor Hansen.

Ny forskning, som endnu ikke er publiceret, viser ifølge Ase Marie Hansen, at der også er social ulighed i mobning. Til gengæld rammer posttraumatiske reaktioner lige hårdt, hvad enten man har lav eller høj social baggrund.

Se videoen ”Ikke fordi det rager mig” her

LÆS OGSÅ Unge vælgere: Vi er dovne

Fakta

Folkekirken er en af de arbejdspladser, der er mest plaget af mobning. Derfor er der siden 1. sept. 2016 etableret et tilbud, der hedder Folkekirkens ArbejdsmiljøRådgivning (FAR). I Danmark har 11-12 procent oplevet mobning på deres arbejde inden for det seneste år. I Norge har tallet været på samme niveau, men i dag er det nede på to procent. Blandt andet fordi man kan blive straffet for ikke at fortælle ledelsen, hvis der foregår mobning.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vidner kan stoppe mobning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger