Socialminister Mai Mercado (K) håber, at den nye SØM-model vil motivere kommunerne til at foretage den rigtige sociale investering første gang, fortalte hun på Folkemødet i Allinge. Foto: Rudi Holm
Socialminister Mai Mercado (K) håber, at den nye SØM-model vil motivere kommunerne til at foretage den rigtige sociale investering første gang, fortalte hun på Folkemødet i Allinge. Foto: Rudi Holm
17.06.2017 kl. 14.50
Folkemøde

Snart skal der ”sømmes” i kommunerne

På Slotsholmen er en ny regnemaskine for sociale investeringer ved at blive udviklet. Den vil give kommunerne mulighed for at kende de langsigtede gevinster af en forebyggende indsats.
tekst Rudi Holm

Landets kommuner skal i nær fremtid vænne sig til at bruge SØM – noget der hverken har med hammer eller håndværk at gøre. SØM er en ny socialøkonomisk model, som er ved at blive udviklet på Slotsholmen. Modellen skal lægge grunden til en ny regnemaskine, som kan vise kommunerne de langsigtede gevinster af sociale investeringer her og nu.

– Vi er i ministeriet begyndt at tune os ind på, hvordan vi kan få afkast af tidlige indsatser. SØM-modellen skal fodres med oplysninger, sådan at man for eksempel med en ung anbragt kan se, hvad der vil ske på en række parametre, hvis man foretager en given investering. Det skal gerne få kommunerne til at lave den rigtige investering første gang, så man i dette eksempel undgår sammenbrud igen og igen og igen for den unge anbragte. Man skal med denne regnemaskine kunne sandsynliggøre, at der er en gevinst ved at investere godt første gang, fortæller socialminister Mai Mercado (K) på et møde under Folkemødet i Allinge.

Det sociale investeringsprogram vil ifølge socialministeren indgå i det udspil til en sammenhængsreform, som innovationsminister Sophie Løhde (V) arbejder med, og som forventes præsenteret lige omkring nytår.

– SØM-modellen er lige på trapperne. Vi forsøger at samle og hente data flere forskellige steder fra – blandt andet suger vi data op ude i kommunerne og bruger dem til at blive klogere på socialpolitikken. Jo mere vi ved, desto bedre socialpolitik kan vi lave, siger Mai Mercado.

LÆS OGSÅ Den Socialøkonomiske Kommunepris gik til Slagelse
FOR ABONNENTER

Tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig, fra Huset Zornig, kalder idéen om en social investeringsmodel for "rigtigt skønne tanker".

– Men der er to hovedudfordringer. Den ene er, at kommunerne er bundet lovgivningsmæssigt op på en måde, så de ikke har ret meget frihed til at tænke investeringer. Det skal man have gjort noget ved. De skal have lov til at beholde de penge, de rent faktisk sparer, så de kan begynde at tænke i investeringer og ikke i omkostninger. Kommunerne skal have en frihed til at beslutte, hvad de vil bruge gevinsterne til, så staten ikke kommer og tager pengene. Den anden udfordring er kulturel, hvor det handler om at undgå, at man tænker, at den onde kapitalist nu kommer og laver LEAN. Man skal holde sig ude af at tænke effektivisering og bruge den sunde fornuft, siger Lisbeth Zornig.

Direktør Mickael Bech fra KORA er med til at udvikle SØM-modellen, og han opfordrer til tålmodighed ude i kommunerne.

– Vi er nødt til at have det lange lys på her. Det bliver et langt sejt træk for at få dokumentation for, hvad der virker, og hvad der virker bedre end andet. En af de store udfordringer bliver dog, at kommunerne er underlagt en budgetlov, som giver store begrænsninger og er for snærende, pointerer han. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ Akademi skal lære borgere at mestre livet
FOR ABONNENTER
Emneord
SOM-model, Social

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Snart skal der ”sømmes” i kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger