Formand og næstformand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Thomas Larsen og Hanne Vestergaard. Foto: Sidsel Boye
Formand og næstformand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Thomas Larsen og Hanne Vestergaard. Foto: Sidsel Boye
17.06.2017 kl. 06.41
Folkemøde

Ni ud af ti kvinde har en tryg graviditet

Fødselstallet stiger, og jordmødrene løber stærkere. Der er behov for nytænkning, hvis ressourcerne fortsat skal slå til, og det gælder også for sundhedsplejen, mener ledende fødselslæge Thomas Larsen fra Aalborg.
tekst Sidsel Boye

Fødselstallet stiger og har gjort det de seneste år. Det er en glædelig nyhed, men de mange fødsler lægger et stigende pres på hospitalerne, som ikke i længden kan klares ved, at jordemødre og læger blot løber stærkere. Derfor er der behov for nytænkning, og det var en del af dagsordenen, da et panel af fagfolk diskuterede fremtidens fødsler i Danske Regioners telt på Folkemødet.

Og man kan sige, at fagfolk og sundhedspolitikere har noget at leve op til i fremtiden. En helt frisk undersøgelse fra Epinion viser nemlig, at Danmark er et trygt sted af føde sit barn. Nærmere bestemt siger 92 procent af i alt 800 kvinder, som har født inden for de seneste to år, at de har haft en tryg graviditet.

Den gode nyhed er ifølge formanden for fødselslægerne, Thomas Larsen, at regionspolitikere og de professionelle fagfolk er enige om, hvordan verden ser ud, og at der nu er behov for at se på, om der kan flyttes nogle ressourcer, så de går til de kvinder, der har mest brug for det.

Den løsning er der ifølge Epinions undersøgelse opbakning til fra de kvinder, som netop selv har været igennem graviditet. 71 procent af kvinderne mener, at det er ok med et differentieret tilbud, og at ikke alle behøver at få det samme.

LÆS OGSÅ Så gå dog til lægen, mand
FOR ABONNENTER

At opbakningen er så stor var lidt overraskende for tilhørerne i regionernes telt, men formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S) og Susanne Rank Lücke, som er formand for sundhedsplejerskernes faglige selskab, er begge glade for den holdning.

– Jeg er glad for opbakningen fra undersøgelsen, siger Ulla Astman.

Undersøgelsen blandt de nybagte mødre viser dog, at det ikke er helt ukompliceret at effektivisere på fødegangen. Eksempelvis har 33 procent af kvinderne oplevet problemer og tvivl omkring amningen, og det kan skyldes travlhed blandt jordemødrene.

Ann-Birgitte Havelund Nielsen, afdelingsjordemoder på Aarhus Universitetshospital siger:

– Det kan være utroligt svært at give gode råd om amning til den ene kvinde, samtidig med at den anden står med veer og har større behov for opmærksomhed. Man skal huske, at det er fuldstændig magisk at understøtte en kvinde i løbet af en fødsel. Det er ikke noget, man kan gøre halvt. Det er hårdt, men fantastisk.

Ifølge fødselslægerne er der allerede sket en effektivisering på fødegangen, i og med at det ikke kun er flergangsfødende men også førstegangsfødende, der bliver sendt hjem med det samme, hvis de ikke har komplikationer.

Fødselslægernes formand, Thomas Larsen, tror ikke, at de ekstra fødsler i fremtiden kan klares, uden at politikerne skal finde flere penge. Han forstiller sig også, at kommunernes sundhedsplejersker får en mere aktiv rolle.

– Alle er interesserede i, at kommunerne kommer mere på banen, og på hospitalerne synes vi, at der er brug for at få et mere sammenhængende sundhedsvæsen. Der er klart brug for noget disruption.

Ifølge rundspørgen blandt de 800 mødre har 20 procent oplevet, at én eller flere konsultationer hos læge eller jordemoder var unødvendig, og at de har fået de samme ting at vide flere gange.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ni ud af ti kvinde har en tryg graviditet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger