Foto: Sille Olsen
Foto: Sille Olsen
17.06.2017 kl. 06.58
Folkemøde

Få en rig klassekammerat

Det er vigtigt, at børn vokser op med venner, som kommer fra forskellige samfundslag. Det fik Aydin Soei at mærke, da han voksede op i Hvidovre Kommune. Siden da har Hvidovre Kommune prøvet at blande rig og fattig.
tekst Sille Olsen

Da Aydin Soei, sociolog og forfatter, flyttede til Avedøre Stationsby i Hvidovre Kommune, fik børnene status, hvis de var gode til at slås. Aydin flyttede dertil som fireårig, og den måde, andre børn opførte sig på, betød, at han selv endte med at betragte det boglige som mindre vigtigt helt indtil gymnasiet.

Fredag deltog Aydin Soei i en debat på Folkemødet, hvor der skulle debatteres, om rige børn leger bedst. Og Avedøre Stationsby er faktisk et meget godt eksempel på, hvorfor rige børn ikke leger bedst.

En af de andre debattører var Jonas Schytz Juul, analysechef ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Han har lavet mange analyser på sammenhængen mellem rig og fattig, og hvordan skellet mellem dem bliver større og større. En af hans analyser handler om klassekammerateffekten, som handler om, hvordan sammensætningen af børn i en klasse kan påvirke positivt eller negativt.

‒ Det er med til at løfte ens karakterniveau, hvis man går i klasse med nogle fra det øverste sociale lag. Hvis folk fra de nederste lag fylder meget i en skoleklasse, så har det negativ virkning på karakteren, men der skal væres en meget stor negativ koncentration, før det slår ud, sagde Jonas Schytz Juul.

LÆS OGSÅ Roskilde forlænger fritidspasset for ressourcesvage børn

Den negative klassekammerateffekt var til stede i Aydin Soeis barndom i Avedøre Stationsby. Børnene i skolen var alle fra det samme område, og havde derfor meget samme baggrund. For børnene betød det, at det boglige ikke blev anset som noget vigtigt.

‒ Jeg var på nippet til at blive smidt ud af skolen, fordi jeg hele tiden var oppe at slås. Jeg voksede op med en identitet, som tog afstand fra velstanden. Det betød, at jeg havde opbygget en fortælling om mig selv, som sagde, at jeg aldrig ville blive til noget. Og da jeg kom på gymnasiet, ville jeg ikke identificere mig med mine nye klassekammerater, fordi jeg syntes, de alle var dukse og stræbere, sagde Aydin Soei.

Hvidovre Kommune har gjort meget for at mindske forskellen mellem rig og fattig. Derfor var borgmester Helle Adelborg (S) med i debatten. Hun mener, at Avedøre Stationsby har en konstruktion, som gør, at mange af børnene ikke kom til at kende ret meget til verdenen udenfor. Det kom de først til, da deres skole blev lukket.

‒ Der er 2.600 lejemål i Avedøre, og de bor alle inden for nogle mure. Da det fri skolevalg kom, flyttede dem, der kunne, deres børn. Så vi lukkede skolen. Både fordi det var den nyeste, men også fordi, ingen valgte den. Så kom de unge uden for murene og blandede sig med de andre. Jeg har snakket med unge, som aldrig havde været uden for murene før det, sagde Helle Adelborg.

LÆS OGSÅ Hvad gør man, når angsten tager over?
FOR ABONNENTER

Da Aydin Soei var ung, var alle i Hvidovre Kommune de rige og privilegerede. Han havde ingen ide om, at bydelen faktisk er en del af Hvidovre Kommune.

‒ Verden ramlede nærmest sammen, da jeg fandt ud af, Avedøre Stationsby ligger i Hvidovre Kommune, for de privilegerede, som vi ikke kunne lide, boede jo der, sagde Aydin Soei.  

I dag er Avedøre Stationsby noget anderledes, end da Aydin voksede op. Men det er ikke sket af sig selv. Udover at lukke skolen, har kommunen lavet mange tiltag for at blande folk i boligområdet. Det er blandt andet kommunen, som står for alt boliganvisning i området, så de kan sørge for, at der kommer folk til med mange forskellig baggrunde. 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Få en rig klassekammerat Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger