Foto: Rasmus Eiby Andersen
Foto: Rasmus Eiby Andersen
17.06.2017 kl. 07.02
Mit Folkemøde

Den ansattes ytringsfrihed skal sikres

De ansattes forpligtigelse og ret til at sige fra, når der er noget grundlæggende galt, skal sikres, mener formand i FOA, Dennis Kristensen, da Danske Kommuner fanger ham til en snak om hans fredag på Folkemødet.
tekst Rasmus Eiby

Mit Folkemøde

I løbet af dagene på Folkemødet spørger Nyhedsmagasinet Danske Kommuner en række deltagere om, hvad de har oplevet i teltene og på stræderne i Allinge. Her Dennis Kristensen, formand i FOA.

Hvad har du lavet i dag på Folkemødet?

– Jeg har gået fra det ene arrangement til det andet og været med i en masse diskussioner, men dagen startede faktisk lidt trist. Jeg startede med at gå fra campingvognen med regntøj på for at få et brusebad og noget morgenmad. Men heldigvis holdt det op under morgenmaden, og så startede jeg ellers klokken ni inde i FOA-teltet. Her var emnet ytringsfrihed for både offentligt og privat ansatte, altså hele dilemmaet om, at vi har nogle rettigheder, men gør vi egentlig brug af dem. Det var et ret spændende arrangement, og selvom det var lige efter, at regnen var holdt op, så var der fuldt hus. Folk har altså været tidligt oppe og trodset regnvejret. Og det er vel kendetegnende for Folkemødet.

Hvad har gjort størst indtryk i dag?

– Morgenens diskussion om ytringsfrihed og ytringsmod, der både handlede om de offentligt ansatte, men også det bizarre i, at når Fru Jensen vælger et privat plejefirma, så har den ansatte ikke længere en udvidet ytringsfrihed, fordi vedkommende ikke er offentligt ansat. Det i sig selv peger på, at der er noget ragende galt. Vi bliver nødt til at sikre, at ansatte kan føle sig forpligtede til at sige fra, hvis der er noget grundlæggende galt, uanset hvem de er ansat hos. Det var en rigtig spændende diskussion, og der var mange fra forskellige faggrupper, der selv rejste sig op og gav eksempler på, hvad de har oplevet på deres områder, som jeg ikke kendte til. Så at høre deres historier har gjort stort indtryk på mig.

Hvilken udvikling har Folkemødet taget?

– Der bliver flere og flere mennesker, det bliver mere og mere folkeligt og mindre og mindre elite, politiker, beslutningstager, lobbyist-agtigt. Det er rigtig positivt. Du kan ikke gå en tur, uden at du kan se, at en helt masse danskere har brugt noget af deres ferie for at tage herover og være med. Og det er ikke kun Bornholmere, det kan du jo høre på dialekterne.

Hvad tager du med hjem fra Folkemødet?

– Dels får jeg deltaget i en lang række diskussioner, som giver mig meget inspiration og viden om, hvordan andre tænker over nogle problemstillinger. Det gør mig klogere. Og så er det en fantastisk oplevelse, at så mange mennesker er samlet på så lille en plads, og at de alle er drevet af en nysgerrighed, hvorpå de vælger, hvad de gerne vil blive klogere på fra programmet. Så snakker jeg også med rigtig mange mennesker, der siger ”hov, du er Dennis Kristensen, nu skal du lige høre.” Det er nogle værdifulde input, jeg får undervejs.

LÆS OGSÅ Overskud og godt humør

Hvad er det sjoveste, du har oplevet i dag?

– Det var vores egen pengequiz ved FOA, hvor Thomas Skov var vært. Det gjorde han rigtig godt. Der var selvfølgelig en masse show i det, men det gav også deltagerne et billede af, hvad lønforholdene er i de forskellige kategorier. Det var et alvorligt emne, der var pakket ind på en måde, der var rigtig sjov.

Emneord
Folkemøde 2017

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Den ansattes ytringsfrihed skal sikres Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger