Foto: Rudi Holm
Foto: Rudi Holm
17.06.2017 kl. 06.52
Folkemøde

Borgeren kom aldrig i centrum

Kommunalreformen har haft omkostninger for de mest udsatte borgere i samfundet, mener flere eksperter på området.
tekst Rudi Holm

10 år efter, kommunalreformen blev søsat, står det klart, at målsætningen om, at borgeren skulle i centrum, ikke blev en realitet. Sådan lød konklusionen på et af debatmøderne på Folkemødet i Allinge arrangeret af den sociale organisation Stop Fattigdom Nu.

– Kommunalreformen kom til at handle om budgetstyring mere end noget andet. Den kom overhovedet ikke til at handle om faglighed – om at være til gavn for hjemløse, udsatte børn eller hvem det nu måtte være. Det har udelukkende handlet om budgetstyring, siger Per K. Larsen, bestyrelsesmedlem i Overførstegården, et herberg for hjemløse.

Per K. Larsen er også tidligere byrådsmedlem og har mange års erfaring med socialt arbejde.

– Jeg er så gammel, at jeg kan huske kommunalreformen i 1970'erne. Den handlede også om helhed, men endte ud i det samme. Derfor må jeg konstatere, at alt det med helhed som udgangspunkt er plat og løgn. Det passer simpelthen ikke. Og hvis man vil se, hvad reformen har medført, kan man blot se på, hvad der er sket på hjemløseområdet – nogle af de mest svage i samfundet. Her har vi et system, der på det nærmeste er brudt sammen, og hvor kommunerne mere står i vejen for den enkelte end hjælper dem, siger Per K. Larsen.

LÆS OGSÅ Jeg burde have været adopteret bort
FOR ABONNENTER

Han bakkes op af formanden for Socialpolitisk Forening, tidligere socialdirektør i Randers Kommune, Knud Aarup.

– Når man engang skal beskrive kommunalreformens historie, vil man sige, at det var noget makværk. Der var simpelt hen så mange detaljer, man overså i kommunalreformen, fordi man var så fokuseret på at få lukket amterne, at meget røg ud med badevandet. Et af de områder var den specialiserede viden, som var i amterne, og som kommunerne trak på. Vi har haft en kontinuerlig afspecialisering de sidste 30 år. Flere og flere gange har man forsøgt at sætte ind med nogle faglige indsatser på det sociale område, og lige så langsomt er de blevet undergravet, siger Knud Aarup.

Et af de områder, som ifølge eksperterne er blevet udhulet, er ordblindeområdet.

– Ordblindeområdet er et af de områder, hvor vi har vidst, hvad der skulle til de sidste 40 år. Ansvaret har ligget entydigt i kommunerne. I dag bliver 27 procent af alle ordblinde fundet, mens de går i folkeskolen – kun 19 procent får hjælp. Det fokus, vi har haft på specialpædagogik i skolerne, er langsomt eroderet. Så jeg hører ikke til dem, der priser kommunalreformen, men jeg hører heller ikke til dem, der siger, at den er roden til alt ondt, siger Knud Aarup.

LÆS OGSÅ Socialtilsynene rydder op
FOR ABONNENTER

Ifølge professor i analyseinstituttet KORA Kurt Houlberg er kommunalreformen aldrig blevet evalueret fuldt ud, fordi "man på forhånd havde besluttet, at den var en succes".

– Derfor kan vi kun sige noget om brudstykker af kommunalreformen. En række ting indicerer, at der er kommet en større faglig bæredygtighed på de opgaver, kommunerne havde i forvejen – underforstået at det samme ikke nødvendigvis er tilfældet på de mere specialiserede opgaver, som kommunerne overtog i forbindelse med reformen. Der har været en udvikling med afspecialisering. Kommunerne har med nogle pæne ord hjemtaget borgere, og det betyder, at man i dag ser en opgaveløsning, hvor nærmiljøet har højere prioritet end den faglige specialisering, siger Kurt Houlberg.

Professoren mener til gengæld, at kommunalreformen har styrket kommunernes økonomiske robusthed.

– Økonomisk er der sket en effektivisering. Man har høstet nogle stordriftsfordele – man kan drive nogle områder billigere i de kommuner, der er blevet sammenlagt. Det gælder blandt andet på administrations- og vejområdet. Kommunerne har fået en stærkere økonomisk styringskapacitet, men det indebar omvendt også nogle tab på demokratikontoen, konkluderer Kurt Houlberg. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgeren kom aldrig i centrum Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger