Sofie Carsten Nielsen var en del af holdet med de humanistiske studerende. De prøvede sig med en lidt mere kreativ tilgang end de internationale og de naturvidenskabelige. Foto: Rasmus Eiby Andersen
Sofie Carsten Nielsen var en del af holdet med de humanistiske studerende. De prøvede sig med en lidt mere kreativ tilgang end de internationale og de naturvidenskabelige. Foto: Rasmus Eiby Andersen
16.06.2017 kl. 06.58
Folkemøde

Politikerne i rollen som stakåndede studerende

Tre uddannelses- og undervisningsordførere blev sat i rollen som studerende til dette års Folkemøde. På 20 minutter skulle de gå fra rusuge til bacheloropgave.
tekst Rasmus Eiby

– Tillykke til alle jer, der er kommet ind på jeres drømmeuddannelse, siger Anne Sofie Bomholt Larsen fra STAK (Studenter Task Force for Kreativitet) til forsamlingen i Strandbaren på Folkemødet.

Foran hende sidder tre grupper, hvor blandt andre Sofie Carsten Nielsen (R), Jacob Mark (SF) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) er i blandt. De tre bliver nu sammen med deres grupper kastet ud i et hæsblæsende spil, hvor de skal opleve livet som ung studerende anno 2017. Spillet hedder STAKåndet.

De tre grupper er tematiseret. Der er de humanistiske studerende, de naturvidenskabelige studerende og de internationale studerende.

– På de næste 20 minutter skal i gå fra rusuge til bachelorer, siger Anne Sofie Bomholt Larsen, hvilket udløser et stort grin fra forsamlingen.

LÆS OGSÅ Udskældt model for nedlukning skal revurderes

Og så sætter de ellers i gang. Opgaven er simpel. De ”studerende” skal bygge et tårn af papir og tape, der kan holde et magasin på toppen uden at vælte i 15 sekunder. Men undervejs sker der afbrydelser. Pludselig bliver de internationale studerende udvist fra Danmark, og først når de er blevet benådet efter et oprør i forsamlingen, kan de fortsætte byggeriet. Pladserne på studierne bliver indskrænket, og det gør pladsen, de forskellige hold har til at arbejde på, mindre. Der må også tages en pause på et tidspunkt, fordi holdene skal gøre op med sig selv, om de nu egentlig også er i færd med at færdiggøre den uddannelse, som de gerne vil. Man kan jo kun tage én.

Det hele sker meget hurtigt og kaotisk, og alt imens holdene får sat deres papirstrukturer sammen, render en journalist rundt og stiller et hav af forstyrrende spørgsmål, som de har pligt til at svare på.

Foto: Rasmus Eiby Andersen

Jeg hører budskabet

Pludselig er de internationale og de naturvidenskabelige studerende klar til at gå til eksamen. De består begge, efter at deres magasin har ligget på toppen i 15 sekunder, og dagens store tabere bliver de humanistiske studerende. Det inkluderer blandt andet Sofie Carsten Nielsen.

– Det føles okay at tabe. Vi gik meget bevidst til det for at prøve at være kreative og splitte det lidt op. Det bliver ikke belønnet lige her, men måske er der også bare alt for meget fokus på karakterræset og dem, der gør det korrekt. Jeg tror, vi har brug for mange flere, der siger, at det er da ok, hvis det ikke giver 12, for nu prøver vi lige på en anden måde, siger uddannelsesordføreren.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

Hvad fik du ud at være med i spillet?

– Jeg hørte de studerendes pointer ret tydeligt, og jeg synes, de har ret. Det er ikke fordi, jeg har ondt af studerende, og det sagde de jo også selv efter legen, at det skal vi ikke have, men vi er nødt til at høre signalet om, at der skal være plads til at være kreativ og fordybe sig. Kulturen er måske nok blevet noget enøjet og ensartet, og det tager jeg også gerne ansvaret for, at jeg har været med til at skubbe på. Men det er også noget, vi har gjort for at passe på uddannelsessektoren, siger Sofie Carsten Nielsen, der dog tilføjer, at det nu er på tide at få gjort op med den kultur.

– Vi skal nu have gjort plads til det kreative, den kritiske tænkning og muligheden for at gøre tingene på en lidt anderledes måde. Fremdriftsreformen har nok nået de mål, den skulle, og vi er nødt til at give plads til orlov, iværksættere og forskningsåret. For det er vigtigt, at de studerende får den pause, der skal til i nogle tilfælde for, at de gennemfører et studie, siger hun.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Politikerne i rollen som stakåndede studerende Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger