Foto: Rudi Holm
Foto: Rudi Holm
16.06.2017 kl. 13.30
Folkemøde

Forsvarsordfører: Lad staten overtage de kommunale beredskaber

Kommunale beredskaber er ikke robuste nok til at håndtere terrorhændelser. Det skal kommunerne selv løse, mener et flertal på Christiansborg.
tekst Rudi Holm

Landets kommunale beredskaber er ikke robuste nok og vil ikke kunne yde den nødvendige hjælp, hvis der sker en større terrorhændelse i Danmark. Sådan har advarslen lydt flere gange det seneste års tid fra formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen. En advarsel han gentog fredag under Folkemødet i Allinge i et panel, der også bestod af en række af Folketingets forsvarsordførere. Men heller ikke denne gang blev han mødt af stor lydhørhed.

Tværtimod advarede flere af forsvarsordførerne om, at beredskabsopgaven kan blive taget fra kommunerne, hvis ikke de prioriterer og ruster deres beredskaber godt nok til at klare fremtidens opgaver.

– Kommunerne vil gerne have opgaven, men i den seneste økonomiaftale kan vi se, at de ikke gider prioritere opgaven økonomisk. Og det er en uholdbar situation. Skal vi kunne garantere, at vi har et beredskab, der kan træde til i forbindelse med større terrorhændelser, er det spørgsmålet, om vi ikke skal have et beredskab, der ligesom politiet, ligger under staten, lyder det fra Jeppe Jakobsen (DF).

Han fortæller, at en lang række borgmestre har kontaktet ham det seneste års tid for at presse på for flere penge til beredskaberne.

LÆS OGSÅ Beredskabsdirektør fratræder

– Derfor undrer det mig, at det ikke har været højere prioriteret fra kommunernes side i de netop afsluttede økonomiforhandlinger. Vi kan jo godt sætte en pulje af til det kommunale beredskab, men åbner vi den dør op, så vil kommunerne langsomt trække penge ud, for så tænker de, at politikerne på Christiansborg kommer og kompenserer os, når vi ikke selv gider prioritere den opgave, vi har påtaget os. Kommunerne må beslutte sig i denne sag: Vil de have opgaven, så løs den og prioriter den, siger Jeppe Jakobsen.

Også Venstres ordfører på området, Peter Juel Jensen, opfordrer kommunerne til at finde pengene til beredskabet inden for egne rammer.

– Der vil i forbindelse med et substantielt økonomisk løft i forsvarsforliget også komme flere penge til det statslige beredskab. Men ekstra penge til det kommunale beredskab må kommunerne tage i en økonomiaftale, siger Peter Juel Jensen.

På trods af en netop overstået strukturreform, hvor de kommunale beredskaber blev samlet til 24 enheder, vil den fremtidige struktur og organisering af beredskaberne blive et tema under efterårets forsvarsdrøftelser, fortalte flere af ordførerne. Og det advarer Jarl Vagn Hansen på det kraftigste imod.

LÆS OGSÅ Vejle henter ny beredskabschef hos Falck

– Vi har lige været igennem en strukturreform, der har trukket voldsomt på ressourcerne. Vi har nu 24 enheder. Lad dem nu få ro til at virke. Det operative beredskab er jo kun en lillebitte flig af det, det bliver leveret fra kommunal side. I forbindelse med den seneste stormflodshændelse var der rigtigt mange kommunale medarbejdere i baglandet, der var i sving for at løse miljømæssige og juridiske spørgsmål. De ressourcer vil være vanskelige at få et godt samspil med, hvis de ligger langt væk fra den kommunale administration. Giv os nu noget ro og et flerårigt forlig, der har noget sigte, i stedet for at vi nu i fire år har levet med budgetanalyser og strukturreform. Det stresser altså en organisation, pointerede Jarl Vagn Hansen. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Forsvarsordfører: Lad staten overtage de kommunale beredskaber Felter med * skal udfyldes
 
Af: Eik Møller
Ballerup Kommune
Den 16.06.2017 kl. 14:31

For langt ude....

svar på: Forsvarsordfører: Lad staten overtage de kommunale beredskaber

Hvor er det en billig omgang. Selv samme folketing vedtog en blokbesparelse på de kommunale beredskaber efter endnu en "vis" McKinsey rapport ved en samling af beredskaberne. Staten afstod fra at gennemføre sin lovede andel. Og nu bliver kommunerne så beskyldt for ikke at prioritere det højt nok. Det er simpelthen Christiansborg når det er værst.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger