Peter Rahbæk (th.), Odense og Hans Toft (i midten), Gentofte diskuterer social dumping. Foto: Rudi Holm
Peter Rahbæk (th.), Odense og Hans Toft (i midten), Gentofte diskuterer social dumping. Foto: Rudi Holm
15.06.2017 kl. 16.02
Folkemøde

Kommunerne bedre til at stoppe social dumping

En endnu endnu ikke offentliggjort rapport viser, at flere og flere kommuner forsøger at stoppe virksomheder, der vil snyde.
tekst Rudi Holm

De danske kommuner er blevet bedre til at stoppe virksomheder, der fifler med løn og dårlige arbejdsforhold. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport, som fagforeningen 3F offentliggør om en uges tid.

– Vi kan se, at der er sket en svag stigning fra 2014 til 2017 i kommunernes anvendelse af arbejdsklausuler, der bruges til at imødegå social dumping. Det er nogle lange, seje træk, vi skal igennem for at sikre den danske model, men noget tyder på, at der er skubbet til en udvikling i den positive retning, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F, under Folkemødet i Allinge til Danske Kommuner.

Ifølge 3F’s undersøgelse, som 89 procent af kommunerne har medvirket i, er Odense Kommune den absolutte duks, når det kommer til at modvirke social dumping. En lige så sikker nummer to er Gentofte Kommune.

– I en verden, hvor arbejdspladserne og arbejdskraften flytter sig, skal vi sikre, at helt almindelige lønmodtagere på den lange bane også har god værdi af at gå på arbejde. Vi skal sikre, at det arbejde, vi får foretaget, foregår på ordentlige vilkår. Som kommune har vi mulighed for at bruge arbejdsklausuler, der sikrer, at arbejdet foregår på danske løn- og arbejdsvilkår. Det har vi brugt mange kræfter på at få formuleret og skrevet ned i kontrakter på de byggerier, hvor vi er bygherre, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

LÆS OGSÅ Overskud og godt humør

Fuld respekt

Gentofte Kommune har haft arbejdsklausuler siden 2010, og borgmester Hans Toft (K) lægger ikke skjul på, at det primært skyldes et ønske om, at alle kommunale opgaver holder sig på den rette side af loven.

– Vi vil gerne konkurrenceudsætte vores opgaver, og i den forbindelse vil vi gerne have, at alt foregår på den rette måde. Vi ønsker, at der skal være fuld respekt om, at landets love og regler overholdes, og at der er respekt omkring den danske model, så alle spilleregler overholdes, uanset hvor langt man kommer ud i leddene hos mulige underleverandører, siger Hans Toft.

61 procent af kommunerne bruger ifølge 3F's undersøgelse arbejdsklausuler på fem undersøgte områder, og 9 ud af 10 bruger dem på bygge- og anlægsområdet.

Mens det går fremad med den præventive indsats for at stoppe social dumping, dokumenterer undersøgelsen imidlertid også, at kommunerne under ét er blevet dårligere til at kontrollere, om de krav, de har stillet også bliver overholdt.

LÆS OGSÅ Unge vælgere: Vi er dovne

– Ja, desværre halter det med kontrollen i kommunerne. Og det er ærgerligt. Man kan lave alle de regler og retningslinjer man vil, men hvis ikke der er en opfølgning på dem, risikerer det hele at skride. Derfor er det helt afgørende, at kommunerne kontrollerer, at virksomhederne lever op til reglerne, understreger Henning Overgaard.

3F ærgrer sig også over, at et stigende antal kommuner dropper de såkaldte uddannelsesklausuler, hvor der stilles krav om lærlingepladser i forbindelse med udbud af opgaver.

– Det er ærgerligt, når vi ved, at vi har 11.000 unge mennesker, der går og ikke kan få deres lærlingeplads på trods af, at beskæftigelsen er bedre end i mange år, pointerer Henning Overgaard. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne bedre til at stoppe social dumping Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger