Debat om uddannelse af kommunalpolitikere i KLs telt. Foto: Sille Olsen
Debat om uddannelse af kommunalpolitikere i KLs telt. Foto: Sille Olsen
15.06.2017 kl. 16.34
Folkemøde

Hjælp de nye politikere

Er mesterlære den bedste vej frem, hvis man skal uddanne en ny kommunalpolitiker? Det var en af de spørgsmål, som blev debatteret til debatten ”Kan man uddanne kommunalpolitikere” i KL’s telt på folkemødet torsdag.
tekst Sille Olsen

Hvordan skal man uddanne en kommunalpolitiker? Skal det komme af sig selv? Og er uddannelse overhovedet det rigtige ord at bruge? Det var nogle af de spørgsmål, der blev rejst i KL’s telt i dag, da Uffe Jensen (V), borgmester i Odder, Gunvor Wibroe (S), Lokalpolitiker i Frederiksberg, Rie Perry, Kommunaldirektør i Næstved og Solvejg Schultz-Jacobsen, sekretariatschef i KL, skulle svare på, om man kan uddanne lokalpolitikere.

Arrangementet blev afholdt af COK og generelt var der enighed blandt debattørerne om, at man kan uddanne en kommunalpolitiker. Men den egentlige debat lå mest i, hvordan det skal gøres.

‒ Det vigtigste råd er, at man som kommunalpolitiker skal være sig selv. Det, man skal uddanne sig i, er ting som kommunikation og forhandlingsteknik. Det er vigtigt, at kommunalpolitikerne har deres egne holdninger, og hvis det er holdninger, vi skal skoles i, så skal vi ikke være uddannede. Så ja, kommunalpolitikere kan blive uddannet, vi skal bare gøre det rigtigt, sagde Uffe Jensen under debatten.

Solvejg Schultz-Jacobsen var enig i, at det er muligt at uddanne kommunalpolitikere. Hun er dog ikke glad for, at man bruger ordet ”uddanne”. 

LÆS OGSÅ Overskud og godt humør

‒ Jeg bliver bange for, at der ligger en ensretning i det, og at det bliver en kopi af det, forvaltningen allerede er rigtigt gode til. Men hvis man sorterer det fra, så tror jeg, at man kan få inspiration, træne og få øvebaner. For jeg forstår godt, at man bliver overvældet, når man kommer som ny politiker, sagde Solvejg Schultz-Jacobsen.

Lær af de erfarne

En ting, alle paneldeltagere kunne blive enige om, var, at de nye politikere, som skal overtage efter kommunalvalget, skal have vejledning og gode råd. Mesterlære er måske vejen frem, hvis man skal uddanne politikere. Både så de nyvalgte er klar over, hvad de går ind til, og så de ikke bliver skubbet tilbage af de mere erfarne politikere.

‒ Når man kommer ind i noget, der allerede kører, og prøver at finde rundt i tingene, er det en super svær balance. Vi skal passe på med at pushe de nye for hurtigt. De skal have tid til at finde ud af, hvad de selv vil. Vi skal huske at holde politikerne i kort snor, så de husker at tage sig tid til at tænke sig om, sagde Rie Perry.

Politiker på prøve

Alle debattørerne var enige om, at man godt kan blive overvældet, hvis man er helt ny som byrådsmedlem. Også selvom der er et fast budget for det næste år, og der er planer og normer, som har eksisteret i flere år. Så det er vigtigt, at de nye politikere får en hjælpende hånd. Måske endda i længere tid, end man regner med.

LÆS OGSÅ Unge vælgere: Vi er dovne

‒ Jeg er meget optaget af, om man kan forlænge introduktionen til, hvordan man er politiker. Det skal være et vedvarende emne. Man kan have et tema, som man kan dyrke i forskellige sammenhænge. Vi skal ikke for hurtigt tænke, at det finder folk ud af. Vi skal bruge tid på at lære folk, hvordan de får deres gode ide igennem, sagde Solvejg Schultz-Jacobsen.

I Odder Kommune har de i forvejen meget fokus på, hvordan man bedst forbereder en politiker. Allerede inden, de bliver valgt ind, får de lov til at komme med ned i byrådssalen, så de kan se, hvordan alting fungerer. Det afgående byråd har også samlet en række gode råd om, hvordan man kan være politiker, hvad man kan gøre og hvad er der brug for. De råd skal gives til det nye byråd, når de bliver valgt ind.

Et spørgsmål fra stolerækkerne gav liv til endnu en pointe, som alle i panelet var enige i: Det er vigtigt, at politikerne kan lære af hinanden, uden at deres kommunaldirektører er til stede. Så det er ikke kun de nye politikere, som kan tage ved lære af deres erfarne kollegaer.

Emneord
Folkemøde 2017

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hjælp de nye politikere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger