Foto: Sidsel Boye
Foto: Sidsel Boye
15.06.2017 kl. 17.05
Folkemøde

Borgmestrene elsker provinsen

Hvorfor skal Landbohøjskolen ligge på Frederiksberg og ikke på landet? Det spørgsmål var på dagsordenen, da seks udkantsborgmestre mødtes og fik lov til at lege christiansborgpolitikere et øjeblik.
tekst Sidsel Boye

Hver gang, Lollands borgmester, Holger Rasmussen (S), er til møde i København, parkerer han i kælderen på Israels Plads, for kælderens betonhelvede minder ham om, hvor glad han er for at bo i provinsen, og han forstår ikke, hvordan københavnerne kan holde til at være buret inde i så grå og kedelige omgivelser.

Holger Rasmussen kærlighedserklæring til Lolland var med til at løfte humøret betydeligt blandt tilhørerne, da Udkantsdanmark var til debat i teltet hos Landdistrikternes Fællesråd torsdag eftermiddag på Folkemødet.

I debatpanelet var blandt andet borgmestre og en enkelt viceborgmester fra Vordingborg, Sønderborg, Langeland, Odsherred, Nordfyn og Sønderborg Kommuner. Og hvis de kunne få lov til at være folketingsflertal for en dag, var de enige om, at de vil have bedre rammer og vilkår og flere penge til deres kommuner, som alle ligger i provinsen og slås med økonomi, demografi og faldende befolkningstal.

Borgmester Thomas Adelskov (S), Odsherred, vil endda gå så vidt, at han vil holde op med alle beklagelser, hvis han kunne få et enkelt forslag igennem i Folketinget på sin kommunes vegne.

LÆS OGSÅ Billund vil fjerne grimme huse

– Odsherred er en sommerhuskommune, og hvis vi kunne få lov til at opkræve skat af vores sommerhusejere bare én måned om året, ville I aldrig høre mere fra os, sagde Adelsskov.

Thomas Adelskov deler Holger Rasmussens stolthed over at bo i provinsen. Han elsker, at man taler over hækken, i modsætning til i storbyen hvor mange kun er på nik med naboen.

– Frank Jensen (S) (overborgmester, red.) kan være glad for, at jeg elsker at bo i Odsherred, ellers kunne han godt blive udfordret på jobbet, lød det muntert fra Odsherreds borgmester.

På mødet sammenlignede formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, udkantskommunernes situation med en tilsvarende, da København var igennem en gennemgående sanering af baggårdene. Det kostede 87 milliarder over 15-20 år, og en tilsvarende fælles samfundsinvestering kunne borgmestrene i panelet faktisk godt tænke sig.

LÆS OGSÅ 18 vanskeligt stillede kommuner får nu særtilskud

– Vi trænger til nationale beslutninger, og jeg mener, at der er behov for at nedsætte en balancekommission med deltagelse af både by og land for at se på, hvordan Danmark skal se ud i fremtiden, siger Holger Rasmussen.

Lolland har netop fået 20 nye skattearbejdspladser, men det batter ifølge borgmesteren ikke så meget, når kommunen i forvejen har mistet 500 arbejdspladser på grund af diverse reformer.

– Hvorfor skal Landbohøjskolen ligge på Frederiksberg? Den burde ifølge sit navn ligge på landet, sagde Holger Rasmussen.

Og borgmesteren i Vordingborg Kommune havde lavet et helt konkret regnestykke. 

LÆS OGSÅ Penge til forsøg, der bringer beslutninger tættere på landdistrikter

– Vi synes ikke, at Danmark er i balance, og vi kan ende med et A- og et B-hold. Hvis Vordingborg Kommune rykkede 60 kilometer mod nord, ville vi få hovedstadsudligning og have 72 millioner kroner mere om året, sagde Michael Seiding Larsen (V).

Emneord
Udkantsområder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestrene elsker provinsen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger