14.06.2017 kl. 16.28

Slagelse-dom kan få betydning for fremtidige sager

Menneskerettighedskonventionerne trumfer dansk lovgivning om forældelse i erstatningssagen mellem Slagelse Kommune og tre søstre, der blev misbrugt af deres plejefar. Det kan få betydning for lignende sager, mener Børns Vilkår.
tekst Rasmus Eiby

Dommen i erstatningssagen mellem Slagelse Kommune og tre søstre, der blev misbrugt af deres plejefar gennem flere år, kan få betydning for lignende sager i fremtiden. Det mener Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, der er glad for, at kommunen nu skal udbetale erstatning til de tre piger.

− Afgørelsen har en meget vigtig betydning, fordi forældelsesspørgsmålet står og lurer i de fleste sager, da der ofte går en del år, før man har styrken til at rejse sagerne, siger Rasmus Kjeldahl.

Kommunens argument i sagen har været, at den var forældet. Normalt er der tre års forældelsesfrist i civile sager. Dette skulle Østre Landsret tage stilling til, men efter en afvejning mod forpligtelserne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fandt domstolen, at sagen ikke var forældet, og at kommunen havde brudt konventionens artikel 3, da den ikke reagerede på flere indberetninger om misbruget af pigerne.

− Det har rigtig stor betydning at få spørgsmålet om forældelsesfristen parkeret, men dommen er selvfølgelig konkret begrundet, og derfor er det ikke sikkert, at det er gældende i alle sager, men det er et stort skridt i den rigtige retning, siger Rasmus Kjeldahl, der kalder dommen for historisk.

LÆS OGSÅ Digital platform for stofrådgivning indstillet til international pris

Kommunernes Landsforening har støttet Slagelse Kommune i sagen, og KL vil nu overveje, hvordan dommen får betydning for den fremtidige rådgivning.

− Det er første gang, at de danske forældelsesregler tilsidesættes, fordi domstolen vurderer, at de er i strid med menneskerettighederne. Dommen er meget konkret begrundet, og vi vil nu overveje, hvordan vi rådgiver vores medlemmer fremover, hvis der kommer lignende sager, siger Pernille Christensen, KL’s juridiske chef.

Ifølge Rasmus Kjeldahl er der lignende sager på vej. De har flere under screening, og så har de en håndfuld, der er på vej ind i retssystemet, oplyser han.

− De sager vil selvfølgelig skulle ses igennem med denne dom i hånden, og jeg er ikke i tvivl om, at nogle af sagerne vil have positiv medvind, hvis det her kommer til at stå som retspraksis, siger Rasmus Kjeldahl.

LÆS OGSÅ Hjælp skal også gå til børn fra velstillede misbrugsfamilier
Emneord
Misbrug

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Slagelse-dom kan få betydning for fremtidige sager Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger