Mobildæmning i Jyllinge Nordmark, klar til sikre mod oversvømmelse. Foto: Colourbox
Mobildæmning i Jyllinge Nordmark, klar til sikre mod oversvømmelse. Foto: Colourbox
02.06.2017 kl. 10.55

Glæde over kommunalt ansvar for kystsikring

Husk at få alle med, når loven om kystbeskyttelse skal laves om og give kommunerne større ansvar, lyder opfordringen fra Roskildes borgmester Joy Mogensen (S).
tekst Rudi Holm

Det vækker glæde rundt om i kommunerne, at ansvaret for store kystbeskyttelsesprojekter flyttes fra statsligt til kommunalt regi. Kommunerne får fremover mulighed for at gennemføre en mere smidig sagsproces i en one-stop-shop model, som det hedder i den økonomiaftale, som regeringen og KL i går blev enige om.

I Roskilde har borgmester Joy Mogensen (S) i årevis kæmpet for at få lov til at etablere kystsikring i et stærkt oversvømmelsestruet område i Jyllinge Nordmark, og hun håber, at den nye lov bliver skruet sammen, så det bliver en gevinst for både kommuner og lodsejere.

– Det er rigtigt godt, at der nu kommer en samlet instans, der kan lave en helhedsvurdering. Vi har jo oplevet, hvordan man bliver kastet rundt mellem forskellige statslige instanser. Hvis det her skal gå hurtigt, og man skal have balanceret de forskellige hensyn, er der brug for en helhedsvurdering et sted, siger hun.

Joy Mogensen håber, at Jyllinge Nordmarks ansøgning kan blive behandlet i kommunen, når den nye lovgivning er på plads, men hun har tidligere oplevet, at netop denne kystbeskyttelsessag er blevet låst fast under en tidligere og mere træg lov. Derfor har hun en indtrængende bøn til Folketingets politikere, når de nu skal skrue den nye lov sammen:

LÆS OGSÅ 40 kommuner med udligningsopråb: Kræver ændringer i udspil

– Lav en let overgangsbetingelse, så alle os, der hænger fast på den gamle lovgivning, kommer med over på den nye lov. I øjeblikket bliver denne sag ikke behandlet efter den seneste lovgivning, men den forrige. Vi hænger altså fast i noget gammel lovgivning. Og det er et mareridt for borgerne. Vi har jo en kystsikringsplan klar for Jyllinge Nordmark, men har indtil videre ventet i halvandet år på at få lov til at realisere den, siger Joy Mogensen.

Ud over at sagsbehandlingen angiveligt bliver smidiggjort, så åbner aftalen op for, at borgere og kommuner får friere hænder til at vælge de typer af kystbeskyttelse, der er bedst for de enkelte områder. Og det er noget, der især vækker glæde på den nordlige del af den jyske vestkyst, hvor man gennem mange år har ønsket at benytte såkaldt hård kystsikring.

I Hjørring kalder formanden for kommunens teknik og miljøudvalg, Ole Ørnbøl (S), det for spændende med kommunernes større kompetence og råderum.

– Jeg er sikker på, at vi kan løfte opgaven og sørge for en mere smidig og hurtigere sagsbehandling. Vi kender forholdene og mange af de grundejere, der er berørt på kysten, siger Ole Ørnbøl til Thisted Dagblad.

LÆS OGSÅ KL: Vi er imod centralisme, ikke minimumsnormeringer

Borgmester i Hjørring, Arne Boelt (S), er til gengæld lidt mere skeptisk med hensyn til, hvordan kystsikringen skal finansieres, og hvordan der fremover skal sandfodres ved den jyske vestkyst. Hidtil har staten været med til at finansiere en del af den form for kystsikring.

– Det er jeg meget bekymret ved. Det er rigtigt store summer, og dernæst er det en årlig tilbagevendende driftsopgave. Det er den nemme del, der er lavet her. Jeg hader, når folk ikke skriver noget om økonomi. Det er at springe over, hvor gærdet er lavest, siger Arne Boelt til TV 2 Nord. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Glæde over kommunalt ansvar for kystsikring Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger