Foto: Folketinget
Foto: Folketinget
02.06.2017 kl. 09.50

Det offentlige skal købe smartere ind

Innovationsminister Sophie Løhde (V) lancerer nyt udspil, der skal styrke indkøbssamarbejdet på tværs af stat, kommuner og regioner.
tekst Rudi Holm

Innovationsminister Sophie Løhde (V) lancerer i dag et nyt udspil, der skal styrke indkøbssamarbejdet på tværs af det offentlige. Det sker blandt andet ved at bruge de nuværende indkøbsaftaler bedre, fastsætte en national målsætning for effektivisering af det samlede indkøb i det offentlige og forpligte offentlige institutioner til at købe eksempelvis computere og standardvarer såsom kontorartikler og -møbler i fællesskab.

– Det offentlige er blevet langt bedre til at købe ind, og i dag opnår vi store besparelser på at købe for eksempel computere, it-udstyr og kontorartikler ind sammen. Men der er fortsat et stort uudnyttet potentiale for at udvikle og effektivisere vores indkøb yderligere. Det potentiale skal vi have indfriet. For det vil betyde, at vi kan investere flere penge i vores sundhedsvæsen, ældrepleje og andre kernevelfærdsområder, siger Sophie Løhde.

Hun peger på, at det offentlige hvert år køber varer og tjenesteydelser for cirka 300 milliarder kroner.

– Vi bør kunne få endnu lavere priser med den indkøbsvolumen, vi samlet set har i det offentlige. Derfor giver det rigtig god mening, at vi forener kræfterne på tværs af staten, regioner og kommuner og eksempelvis forpligter hinanden på at købe udvalgte standardvarer ind sammen. På den måde vil vi ikke bare kunne købe billigere ind. Vi vil også undgå dobbeltarbejde, fordi vi blandt andet slipper for at gennemføre parallelle udbud, siger innovationsministeren.

LÆS OGSÅ Farvel til små pakker med kuglepen og viskelæder
FOR ABONNENTER

Ud over at give det offentlige bedre priser, skal udspillet ifølge ministeren være med til at sikre, at borgerne får mere sammenhængende tilbud på tværs af det offentlige. Hvis regioner og kommuner køber ind hver for sig, kan det nemlig stå i vejen for, at borgere for eksempel kan få bestemte sundhedsprodukter, påpeger hun. ruh@kl.dk 

Emneord
Indkøb

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Det offentlige skal købe smartere ind Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger