Bo- og dagtilbuddet Hyldgården, som er en del af Center for Handicap i Holstebro Kommune, er et tilbud til voksne personer med varigt nedsat fysisk- og psykisk funktionsevne. Foto: Holstebro Kommune
Bo- og dagtilbuddet Hyldgården, som er en del af Center for Handicap i Holstebro Kommune, er et tilbud til voksne personer med varigt nedsat fysisk- og psykisk funktionsevne. Foto: Holstebro Kommune
21.12.2017 kl. 09.26

Holstebro reducerer magtanvendelse med 84 procent

Holstebro Kommune har opnået en gennemsnitlig reduktion af magtanvendelser på kommunens bosteder på 84 procent. Det skyldes hovedsageligt en ny pædagogisk praksis og støtte af et digitalt værktøj.
tekst Tom Ekeroth

– Vi har skiftet fokus og arbejder ikke længere med et "hårdt stop" til de borgere, som er meget udad reagerende. I stedet forsøger vi at motivere borgerne og undgå negative episoder. Og det må bare siges at virke, fortæller funktionsleder Henrik Lindberg, Holstebro Kommune.

Helt konkret anvender det pædagogiske personale en pædagogik, som sætter skub i et positivt kredsløb, der både mindsker magtanvendelser og øger trivslen i personalegruppen.

I efteråret 2016 valgte kommunen at ændre pædagogikken og efteruddanne personalet, så de både fik en ny forståelse og nye redskaber til at tackle konfliktsituationer. Borgerne blev herefter mødt med respekt og nysgerrighed på, hvad grunden til adfærden indebar. Personalet vil nu hellere trække sig, frem for at ende i en situation, hvor fysisk magt er den eneste løsning.

Succesen stopper dog ikke med et drastisk fald af magtanvendelser. Som en sidegevinst har man opnået en forbedret trivsel i personalegruppen, som ikke længere skal bekymre sig om de hårde indgreb.

LÆS OGSÅ Det betaler sig at være på forkant med sårbare børn og unge

– Vi ser en klar effekt af vores nye tilgang. Sygefraværet er faldet væsentligt, og det vækker naturligvis begejstring, understreger socialchef, Anette Holm.

Det faglige personale har løbende fulgt og registreret deres resultater i Sekoia, som er et digitalt værktøj, kommunen siden 2012 har været med til at udvikle. Det giver klare beskrivelser af opgaver og observationer, som personalet kan agere på.

– Vi risikovurderer dagligt. Under hver vurdering er der en beskrivelse af, hvad personalet kan gøre for at bevare "det gode humør", eller sikre at borgeren ikke kommer til at handle i affekt, fortæller Anja Toftgaard, der er pædagog og faglig koordinator på bostedet Hyldgården.

Det digitale spor gør det nemmere at følge op på en borgers indsatsmål, lave statusplaner og sikre, at bostedet leverer det bestilte.

LÆS OGSÅ Socialpsykiatrien får fremtrædende plads i tiårsplan. Det kræver rigtige penge

–Vores arbejdsgange er blevet nemmere, fordi den daglige dokumentation er flyttet ud af kontorerne. Det giver mere tid til nærvær med borgerne, og det er jo det, vi brænder for, slutter Anja Toftgaard. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Holstebro reducerer magtanvendelse med 84 procent Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger