Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
18.12.2017 kl. 09.50

Pædagogen og kantinemedarbejderen har lært at e-handle

I Holbæk Kommune har pædagogen og kantinemedarbejderen lært at e-handle. De færre besøg i supermarkederne alene giver en besparelse på 800.000 kroner. Kommunernes indkøbsdata afslører, at netop fødevareområdet har et stort effektiviseringspotentiale.
tekst Tom Ekeroth

Én million. Så mange fakturaer sendte Coop og Dansk Supermarked til kommunerne i 2016. Holbæk Kommune stod for cirka 17.000 af dem.

Anders Brøndum, afdelingsleder i Indkøb i Holbæk Kommune, fortæller, hvordan man sparer ved at lære pædagogen og kantinemedarbejderen at e-handle:

– Siden vi overgik til SKI’s frivillige aftale på fødevarer, har vi haft en tæt dialog med de decentrale enheder. Det var vigtigt for os, at pædagogen og kantinemedarbejderen vidste, hvilken aftale de skulle bruge. De skulle lære at e-handle og forstå aftalen. Derfor bruger vi ressourcer på oplæring, vejledning og løbende opfølgning, siger Anders Brøndum til SKI's nyhedsbrev.

I et kommunalt indkøbsdatasamarbejde har SKI bearbejdet fakturaer fra 91 kommuner. De i alt 20 millioner fakturaer viser, hvor der er potentiale for yderligere effektiviseringer af kommunernes indkøb. For Holbæk Kommune er potentialet 1,25 million kroner. Jonas Klinting, økonomidirektør i SKI, fortæller:

LÆS OGSÅ Børnehave siger nej til kommunens it-krav
FOR ABONNENTER

– Vores analyser viser blandt andet, at Coop og Dansk Supermarked står for en niendedel af alle fakturaer til kommunerne (for perioden 2014-2016, red.). Vi kan også se, at næsten halvdelen af disse fakturaer har en værdi på under 100 kroner, og næsten hver fjerde er på under 50 kroner, siger Jonas Klinting. ​

I et eksempel fra KL’s fælleskommunale indkøbsstrategi for 2017-2020 sættes transaktionsomkostningerne forbundet med et indkøb til 175 kroner.  

– Når der købes ind i supermarkedet, skal man udover varernes pris også medregne tiden, det tager at handle ind og efterfølgende behandle fakturaen. Med én million fakturaer, hvor mange af dem er på små beløb, er fødevareområdet et oplagt sted for kommunerne at spare penge ved at samle indkøbene og e-handle mere, siger Jonas Klinting til SKI's nyhedsbrev.

Holbæk Kommune overgik til SKI’s frivillige fødevareaftale i januar 2017. Kommunen skønner, at et besøg i supermarkedet koster 125 kroner i medarbejdertid. Anders Brøndum fortæller, hvad de har realiseret indtil nu:

LÆS OGSÅ Store forskelle i it-udgifter kan nedbrydes
FOR ABONNENTER

– Især i starten har vi brugt mange ressourcer på at implementere aftalen og undervise nye brugere i at e-handle, men det kan sagtens svare sig. Vi har sænket antallet af supermarkedsbesøg med 6.500. Det svarer til en realiseret besparelse på godt 800.000 kroner. Vi kan ikke omlægge alle fødevareindkøb til e-handel, men målet er at sænke antallet af supermarkedsbesøg med 10.000 inden udgangen af 2018. Det er jeg ikke i tvivl om, at vi nok skal nå. Måske kan vi komme endnu videre på andre vareområder, siger Anders Brøndum. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Pædagogen og kantinemedarbejderen har lært at e-handle Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger