Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
15.12.2017 kl. 10.46

Minister: De ansattes digitale kompetencer skal løftes

Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, kommer med et overenskomstkrav om, at de statsansatte skal blive dygtigere til digitalisering. Kravet falder på et tørt sted, da en analyse viser, at kun 16 procent af de offentlige virksomheder mener, at deres medarbejdere har de nødvendige digitale kompetencer.

I dag mødes de statslige organisationer og arbejdsgiverne med Sophie Løhde (V) i spidsen for at udveksler krav.

Men lige inden startskuddet lyder, løfter ministeren sløret for endnu et punkt på sin dagsorden. Sophie Løhde mener, at de ansatte i staten skal være langt skarpere på de digitale kompetencer for at kunne imødekomme overgangen til digitaliserede arbejdsopgaver. Det kræver et strategisk løft, hvor kompetencemidlerne skal bruges langt mere målrettet. Det håber ministeren, at hun kan blive enig med de faglige organisationer om.

− Det handler om, at vi fra arbejdsgivers side ønsker at bruge pengene mere strategisk. Det hænger sammen med, at vi står over for en digitalisering og automatisering, som kommer til at forandre de statslige arbejdspladser radikalt i de kommende år, og vi kan populært sagt ikke regne med, at gårsdagens kompetencer kan løse morgendagens udfordringer på et digitalt arbejdsmarked, siger Sophie Løhde til Politiken.

Fælles opgave og ansvar

En analyse fra Rambøll viser, at 47 procent af de offentlige virksomheder har en strategi, der skal udvikle de ansattes digitale kompetencer. Derudover vurderer kun 16 procent af virksomhederne, at deres medarbejdere har de nødvendige kompetencer, for at kunne leve op til de behov der er. Det er ikke godt nok, mener ministeren.

LÆS OGSÅ Ny analyse: Kommunale chefer forventer flere digitale møder efter corona

Der bliver løbende igangsat forskellige kompetenceudviklingsprojekter. I den nuværende overenskomstperiode er der søsat 184 projekter, men kun seks procent af dem er sat ind på teknologi og digitalisering. Det er for lavt et niveau, ifølge Sophie Løhde.

− Når det kun er seks procent af projekterne, så synes jeg, at vi har et fælles ansvar for i højere grad at løfte den her dagsorden, så vi – arbejdsgiverne og organisationerne – bliver bedre til i fællesskab at klæde medarbejderne på til et endnu mere digitaliseret arbejdsmarked, siger hun til Politiken.

En mere strategisk måde at løfte kompetencerne på kunne ifølge ministeren være, at efteruddannelser ikke bliver målrettet den enkelte faggruppe, men i stedet målrettet enkelte medarbejdergrupper.

Ministeren understreger over for Politiken, at hun ikke peger fingre, men at kompetenceløftet er en "fælles opgave og et fælles ansvar". amgo@kl.dk 

LÆS OGSÅ I knap 9 ud af 10 kommuner har medarbejdere arbejdet uden for deres arbejdsfelt

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister: De ansattes digitale kompetencer skal løftes Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger