Arkivfoto
Arkivfoto
14.12.2017 kl. 10.40

Historisk gennembrud for ligeløn

For første gang er det lykkes at få alle i Forhandlingsfællesskabet til at stå sammen om at sætte krav om ligeløn frem mod overenskomstforhandlingerne. Det er et lille, men historisk vigtigt skridt, mener BUPL.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Der er nogle professioner, der halter bagud på lønniveauet. Det gælder især de kvindedominerede fag som pædagoger, SOSU-personale og sygeplejersker. Men ligeløn er nu blevet sat på dagsordenen som et krav fra Forhandlingsfællesskabets side til de kommende overenskomstforhandlinger.

Det er første gang, at det er lykkes at få opbakning fra alle 51 organisationer i Forhandlingsfællesskabet til at anerkende, at ligelønsproblemet reelt eksisterer, og at det er et problem, der skal tages hul på.

− Det er et historisk vigtigt skridt, siger BUPL-formand Elisa Bergmann til fagbladet Børn&Unge og fortsætter: 

− Der var en, der kom hen til mig bagefter og sagde: "Jeg har aldrig turdet drømme om, at vi denne gang kunne nå så langt, at vi fik en anerkendelse fra de andre fagforeninger om, at det her er et problem".

LÆS OGSÅ KL klumme: 6+6+6 = øget ligestilling og attraktive barselsrettigheder

Lille skridt med stærkt budskab

Som det ser ud nu, ligger pædagogernes løn på gennemsnitligt 34.554 kroner, sygeplejerskernes på 35.712 kroner, mens lærernes er på 41.841 kroner. Det til trods for at uddannelserne er nogenlunde lige lange. Det er den problemstilling, man gerne vil tage fat i med ligelønnen; der skal være ligeløn i forhold til professionerne, så der gives "lige løn for lige arbejde", mener BUPL. 

At de professioner, der stadig halter bagud, er meget kvindedominerede fag, er et andet aspekt af ligelønnen.

Det er BUPL, FOA, Socialpædagogerne og Sundhedskartellet, der i samarbejde har fået de resterende organisationer i Forhandlingsfællesskabet til også at stå bag kravet. 

Men selvom alle nu bakker op om kravet, så forventer BUPL ikke mirakler, eller at ligelønsproblemet bliver løst i første omgang. Men det er et lille, vigtigt skridt i den rigtige retning og med et stærkt budskab om.

− Vi sender et vigtigt signal til politikerne. Vi står sammen som arbejdstagere i det offentlige om at få bugt med ligelønsproblemet, siger Elsa Bergmann til Børn&Unge. 

I de kommunale job er 76,6 procent kvinder. I gennemsnit får mændene i de kommunale job 9,9 procent mere i løn. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Historisk gennembrud for ligeløn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger